Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ревизия. Как всички кандидати се обединиха срещу бившия кмет на Пловдив


Пловдив
Пловдив

Пловдив

Население: 346 893 души

Безработица: 3,6%

Основни кандидати: Здравко Димитров (ГЕРБ); Славчо Атанасов (ВМРО и НФСБ); Николай Радев (БСП); Атанас Костов (Демократична България) и Дани Каназирева (Съюз за Пловдив)

"Пловдив се превръща в истински икономически тигър у нас. Икономиката на региона расте двойно по-бързо от тази на страната". Такива констатации бяха публикувани в края на миналата година от Института за пазарна икономика. Заключенията от изследването "Регионални профили" се базират на данни от цялата 2017 и първата половина на 2018 г.

Един от водещите мотори на икономиката в Пловдив е "Тракия икономическа зона", но областта може да се похвали с успешни предприятия в преработващата промишленост, електротехниката, строителството, транспорта и логистиката, а също и в аутсорсинга и ИТ сектора.

Заради стратегическото си местоположение и растяща икономика, политическият сблъсък във втория по големина град в България ще бъде един от най-важните в местния вот тази седмица.

И в Пловдив, както и в София, социологическите проучвания дават близки стойности на първите двама кандидати, а балотажът изглежда почти сигурен.

Доходи и обществени средства

На фона на добрите данни за растежа на икономиката в града, кандидатите отчитат, че ниската безработица далеч не означава високи заплати. В сравнение със София, средното заплащане в Пловдив е значително по-ниско. Това е една от дискутираните теми в предизборната кампания. А зад твърдението, че ситуацията трябва да се промени, се обединяват водещите фигури в предизборния дебат. Ето защо стимулите за бизнеса и образованието са сред приоритетите на претендентите за поста.

Освен доходите, всички кандидати имат още една обща тема: критиката срещу модела на управление на Иван Тотев (ГЕРБ). Именно неговото оттегляне от ръководството на ГЕРБ бе едно от големите предизборни размествания на пластовете в страната. Кандидатите за наследник на Тотев обещават на избирателите си, че първата им задача в общината ще бъде ревизия на свършеното от него. Той пък бе един от най-близките на простилия се с всички постове в ГЕРБ Цветан Цветанов. Зад ангажимента за ревизия стои дори номинираният от ГЕРБ настоящ областен управител Здравко Димитров.

Заради дупката от 65 млн. лева в местния бюджет основните претенденти за поста твърдят, че трябва да се повиши събираемостта на данъците и таксите в Пловдив. Това обаче не означава, че някой от тях говори за повишаване на данъците.

Нещо повече: Дани Каназирева и Славчо Атанасов се обявяват за намаляване на такса смет. Кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров пък е готов да инициира национален дебат за децентрализация на бюджета. Идеята му е общината да оформи собствени ставки за местните данъци, която да развърже ръцете за по-гъвкава политика. От своя страна Николай Радев смята да дисциплинира финансите с въвеждане на програмен бюджет с дълбока перспектива. Това, според него, ще позволи планиране на данъците по начин, който да не повишава стойността им.

Според кандидата на Демократична България Атанас Костов приоритет трябва да са прозрачност в изразходването на обществените финанси, яснота при провеждането на обществените поръчки, строг контрол над лицензионните и разрешителни режими. Според него липсата на тези инструменти води до липса на информация как се изразходва бюджета на Общината по пера, кои субекти получават достъп до публични средства, на какво правно основание, в каква конкурента или конкурсна среда тези субекти са участвали, за да достигнат до разходване на общински средства.

Всички кандидати засягат в предизборните си изяви задръстванията и транспортната система на града.

Първата стъпка за всички в тази посока е въвеждане на нова система за регулиране на светофарите с работеща зелена вълна.

Транспорт, екология, инфраструктура

Кандидатът на БСП Николай Радев смята, че това може да се случи без харченето на допълнителни средства, а с ревизия на плащанията по Транспортния проект. Решение за облекчаване на трафика, според него са изграждане на бус-ленти и преобразъване на двупосочните квартални улици в еднопосочни. Радев обещава и изграждане на нова автогара за в покрайнините на Пловдив, която също да помогне за разхлабване на тапите в центъра.

Намаляване на автомобилния трафик е цел, която присъства в програмата на всеки от кандидатите, като средство за справяне с екологичния проблем. Акцент са и междублоковите пространства. Дани Каназирева планира да ги превърне в забранена за застрояване зона, а Николай Радев ще върне в употреба съществуващата, но неизползвана поливна система, която да ги превърне в "малки зелени дробове на Пловдив".

На изграждане на нови паркове пък залагат Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Кандидатът на ВМРО и НФСБ ще покрие зелените площи с безплатен интернет, ще засади 150 хил. дръвчета и ще възстанови гражданските съвети с назначаване на отговорници във всеки блок. Здравко Димитров от ГЕРБ пък ще изгради зелен пояс около града и ще завърши изпълнението на прокет "Въча" за чиста питейна вода.

Кандидатът на Демократична България Атанас Костов цели създаване на общински електронен инструмент за чистота на атмосферния въздух. Изграждането му Костов планира да се случи с европейски средства. Към него ще съществува опция за жалби и сигнали, подадени от граждани за замърсяване по места с печки на твърдо гориво, горене на гуми и др. или промишлено замърсяване. Част от средствата от съставените актове, които постъпват в общинския бюджет от тази дейност, да бъдат преразпределени за издръжка на портала и за озеленяване.

Инфраструктурата е друга важна тема в предизборния дебат в Пловдив. Всички кандидати обещават завършването на булевард "Северен" и проекта "Модър-Царевец". Дани Каназирева се ангажира с разширяването на Коматевско шосе, а Славчо Атанасов и Здравко Димитров – с Околовръстния път. Кандиатът на ГЕРБ обещава трафикът в града да бъде поет от кръстовища на две нива и нови паркинги.

Атанас Костов пък се ангажира да работи над инфраструктурните проекти на града – летището, проблемът градски транспорт, доизграждане на велоалеите в Пловдив, нови паркове, зелени площи, борба с презастрояването, подобряване на спортната инфраструктура – трите стадиона на Пловдив реално са в колапс, смята той.

Политическа ситуация

В крайна сметка едно е сигурно - вторият по-големина град в България ще има нов кмет, а мандатите на стария и оттеглен от ГЕРБ Иван Тотев ще бъде ревизирани от наследника му на поста.

Издигнаето на Димитров вместо Тотев от ГЕРБ също е символно. От 2011 г. насам той многократно е критикувал стила на управление управленеца от ГЕРБ. Със самостоятелното си явяване на предишните избори, подкрепен от Реформаторския блок, Димитров даде еднозначен сигнал и дори бе на ръба да бъде изключен от ГЕРБ.

Въпреки конкуренцията от другите изброени кандидати обаче се очаква основният сблъсък в Пловдив да бъде между Димитров и друга силна фигура – бившият кмет от ВМРО и настоящ претендент Славчо Атанасов. През 2015 година Атанасов получи с около 1000 гласа по-малко от Тотев, а кой да бъде кмет се реши от Административния съд.

Към момента социологическите проучвания за града си приличат по едно: всички предричат балотаж между Димитрив и Атанасов. Затова важно ще бъде за кого ще призоват да се гласува кандидатът на БСП Николай Радев (директор на езиковата гимназия в града); Дани Каназирева, чиято кариера започна в ГЕРБ, но премина през партията на Кунева и обединението "Нова република" и адвокатът, номиниран от Демократична България – Атанас Костов.

Освен, че сървенованието между Димитров и Атанасов изглежда, че ще бъде оспорвано до последния момент, Пловдив е интересен от гледна точка на факта, че доскорошният кмет Тотев бе близък до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. В началото на кампанията се очакваше той да работи срещу съпартиеца си, посочен за негов наследник от Борисов. Ето защо Пловдив е лакмус за това дали ще има последващи битки "Борисов – Цветанов".

XS
SM
MD
LG