Връзки за достъпност

Извънредни новини

Либералите на Трюдо печелят изборите в Канада, но остават без мнозинство


Лидерът на Либералите Джъстин Трюдо отново ще застане начело на Канада

Либералната партия, водена от Джъстин Трюдо, ще остане на власт в Канада след като спечели изборите в страната, съобщи Ройтерс. Резултатите показват, че либералите няма да получат пълно мнозинство и ще се наложи да търсят подкрепата на по-малките партии, за да управляват.

„Благодаря ви, че ни повярвахте за това, че можем да водим страната в правилната посока“, каза Трюдо пред свои привърженици в Монреал.

Управляващата в последните четири години партия печели 156 места в парламента, а 170 са необходимият брой депутати за формиране на мнозинство. Втори остават основните опоненти на либералите – Консервативната партия, които получават 122 места. Вероятният коалиционен партньор на Трюдо – Нова демократична партия (НДП) остава с 24 места, което е много по-нисък от очаквания резултат.

Пред Ройтерс бившият финансов министър на либералите Джон Манли коментира, че бъдещото правителство на Трюдо ще трябва да възприеме много по-леви политики заради евентуалното партньорство с НДП.

Въпреки добрите икономически резултати на страната, Трюдо загуби от своята популярност по време на мандата. Причина затова станаха политиките му за опазване на околната среда, заради които той се сблъска с интересите на енергийните компании във връзка с проекта по разширяването на ключов за страната нефтопровод. Големият удар върху лидера на либералите обаче дойде след като по време на предизборната кампания бяха разпространени снимки, на която той е с почернено лице.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG