Връзки за достъпност

Извънредни новини

Абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са вече законни


Северна Ирландия е последната страна от Обединеното кралство, в която абортите и еднополовите бракове са узаконени
Северна Ирландия е последната страна от Обединеното кралство, в която абортите и еднополовите бракове са узаконени

От днес абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са законни по силата на решение на Британския парламент, предаде Франс прес. Прякото управление над британската провинция се осъществява от Лондон, тъй като местната изпълнителна власт е парализирана.

През юли промените бяха гласувани в Уестмининстър и те влизат в сила незабавно. Досега абортите в Северна Ирландия бяха забранени с изключение на случаите, когато бременността застрашава живота на майката. В останалата част на Великобритания абортите са разрешени още от 1967 г. Еднополовите бракове също бяха разрешени навсякъде в Обединеното кралство освен Северна Ирландия.

„Доживяхме деня, когато казваме сбогом на потисническите закони за абортите, които контролираха телата ни и ни отказваха правото на избор“, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководител на кампании на „Амнести интернешънъл“ в Северна Ирландия.

От Демократичната юнионистка партия опитаха да блокират закона, но техните усилия бяха без резултат. Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 г. в резултат на политическо-финансов скандал и институциите й понастоящем не функционират.

По думи на британския държавен секретар, отговарящ за Северна Ирландия Джулиан Смит, първите еднополови бракове се очакват най-късно в седмицата на Свети Валентин през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG