Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безкрайна бъркотия. Какво се случи с Брекзит и какво предстои


Борис Джонсън на Европейския съвет миналата седмица, след като сделката му за Брекзит беше одобрена от европейските лидери
Борис Джонсън на Европейския съвет миналата седмица, след като сделката му за Брекзит беше одобрена от европейските лидери

„Между водевил и психодрама“, „безкрайна бъркотия“, „чувство за дежа-вю“. Това са част от коментарите в европейски издания за въртележката от решения и обрати за 130-те часа между постигането на ново споразумение между Лондон и Брюксел за Брекзит.

Поредицата гласувания в британския парламент завършиха с одобрение на закона за прилагане на сделката на първите две от общо три четения и обещание за предсрочни избори.

Ето кратка хронология:

17 октомври 2019 г.: Преговорните екипи от Европейската комисия и Обединеното кралство съобщиха, че са договорили нова сделка за Брекзит.

Това стана, след като предишната сделка на Тереза Мей беше отхвърлена три пъти от парламента в Лондон, а излизането от ЕС, което трябваше да се случи на 31 март 2019 г., беше отложено първо до май, а след това до 31 октомври;

17 октомври 2019 г.: Европейските лидери подкрепиха единодушно сделката за Брекзит.

19 октомври 2019 г.: Парламентът в Лондон реши да не гласува за или против сделката за Брекзит, докато тя не бъде внесена под формата на закон. Депутатите задължиха премиера да иска отлагане на напускането на ЕС. Той изпрати на европейските си колеги неподписано писмо, с което ги информира за желанието на парламента за отлагане на Брекзит. В отделно, подписано писмо той казва, че не вижда нужда от това.

19 октомври 2019 г.: Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е получил кореспонденцията от Джонсън и започва консултации със страните членки по искането за нова отсрочка.

21 октомври 2019 г.: Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу не разреши гласуване ново гласуване за или против сделката в понеделник. Той се аргументира със законов текст, който забранява повторното гласуване на един и същ текст в една парламентарна сесия.

22 октомври 2019 г.: Депутатите в Лондон подкрепиха на второ гласуване закона, който въвежда споразумението за Брекзит в британското право. Те отхвърлиха плана на Джонсън цялата последваща процедура по приемането му да приключи в рамките на три дни. Той обеща да инициира предсрочни избори, ако европейските лидери се съгласят на тримесечно отлагане на Брекзит.

Докато в Лондон се прилагат правни хватки с разнородни цели от всички участници в този политически сюжет, неясно остава много. Най-важното - кога и как Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз?

Защо парламентът в Лондон не гласува за сделката

Дневният ред за заседанието на британския парламент в събота (първото такова от 1983 г.) включваше първо гласуване за сделката, договорена от Борис Джонсън и преговорният екип от ЕК. След това се очакваше да бъде приет график за това как сделката да премине под формата на законодателни текстове през парламента. Депутатите в Лондон обаче приеха поправка, внесена от консерватора Оливър Летуин, с която отложиха гласуването докато бъде прието законодателство за нейното прилагане. Борис Джонсън беше принуден да поиска отлагане на Брекзит.

В понеделник председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу спря опита на британското правителство да внесе отново за гласуване споразумението за напускането на ЕС. Той се аргументира с правило от 17 век, според което един и същи текст не може да се гласува два пъти в рамките на една и съща парламентарна сесия. „Сегашната инициатива на правителството по същество повтаря съботната му инициатива, по която Камарата на представителите вече се произнесе. Външните обстоятелства от събота досега не са се променили“, каза Бъркоу.

Подкрепен беше беше на второ четене Законът за споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Целта на текста е юридически да уреди напускането според условията, договорени между Лондон и Брюксел т.е. да приложи договора между Обединеното кралство и Европейския съюз в законодателството на Обединеното кралство.

Следва разпределянето му в парламентарни комисии, където депутатите ще могат да правят предложения за изменение и допълнение. Британските депутати обаче не одобриха цялата процедура да мине в рамките на три дни. Борис Джонсън вече заяви, че при такава ситуация ще инициира предсрочни избори. Условието е европейските лидери да се съгласят на отлагане на Брезит до януари, както парламентът поиска.

"Ако Брюксел се съгласи на поисканото от парламента отлагане, единственият път за страната е да бъдат насрочени избори. Този парламент е повреден", коментира пред Би Би Си източник от "Даунинг стрийт" 10.

Какво ще прави ЕС

Сега на ход е Брюксел. Засега европейските лидери не са излезли с официална позиция дали ще се съгласят с ново отлагане на Брекзит или не. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в сряда, че ще се консултира с държавните и правителствените ръководители на страните членки, но „крайното решение зависи основно от това какво реши или не реши британският парламент“.

„Трябва да сме готови за всеки сценарий, но едно трябва да е ясно Брекзит без сделка никога няма да е решение, както казах и пред премиера Джонсън в събота“, добави Туск като даде да се разбере, че за Брюксел предпочитаният вариант е отлагане пред Брекзит без сделка.

За да влезе в сила споразумението за Брекзит, Европейският парламент също трябва да го гласува. Представители на институцията вече съобщиха, че вот няма да се провежда преди парламентът в Лондон да е одобрил сделката.

Какво следва

В момента законът за Брекзит е "на пауза" т.е. работата по него е спряна. Очаква се Борис Джонсън да говори с европейските лидери и да поиска от тях да не се съгласяват с поисканото от парламента отлагане на Брекзит. Ако те се съгласят с него, ще бъде направен опит законът за прилагане на сделката в британското законодателство да мине през британския парламент до 31 октомври.

Очаква се при разглеждането на закона в парламентарните комисии, ако се стигне до такова, да бъдат внесени предложения за провеждане на втори референдум или за оставане в митническия съюз на ЕС. Ако подобна поправка бъде приета при третото четене, това би означавало фундаментална промяна на условията, договорени в споразумението между Лондон и Брюксел. От тук пътищата са два – Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври без сделка или отлагане на Брекзит.

Ако законът, който трябва да въведе споразумението между Великобритания и ЕС в британския закон, бъде приет без значителни промени преди 31 октомври, Обединеното краство ще напусне ЕС със сделка. Ако бъде приет скоро след след 31 октомври, страната ще напусне със сделка след ново отлагане.

Ако европейските лидери се съгласят с искането на парламента, се очаква да бъдат проведени предсрочни избори в Обединеното кралство. След това вероятно ще бъде направен втори опит за прокарване на сделката в новия състав на парламента.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG