Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция спира офанзивата в Сирия. Русия ще охранява зоната за сигурност


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин по време на срещата им във вторник в Сочи
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин по време на срещата им във вторник в Сочи

Турция обяви, че „няма нужда“ да подновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, тъй САЩ са я информирали, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната. Новината беше съобщена малко след срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин, които са се договорили и Русия да участва в охраната на договорената зона за сигурност.

„В рамките на 150 часа, считано от обяд на 23 октомври, бойците терористи, заедно с техните оръжия, трябва да се изтеглят на 30 километра“, заяви Ердоган няколко часа преди края на срока на примирието на примирието, договорено със САЩ.

От думите му става ясно, че Турция иска оттеглянето на кюрдските военни не само от предварително договорената зона за сигурност, но и допълнителни 20 км. навътре в Сирия, извън обявената от Анкара за „свободна от терористи зона за сигурност“.

Турската офанзива в Сирия започна, след като преди две седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските военни от страната. От началото ѝ стотици цивилни и военни загинаха, а хиляди бяха принудени да напуснат родинте си места. Малко след началото на военните действия беше съобщено, че кюрдските милиции са потърсили помощ от Русия срещу турската офанзива.

Зоната, която сега ще бъде патрулирана от турските и руските сили, беше контролирана от кюрдските военни, които заедно с американските си съюзници успяха да надделеят над доминиращата в североизточната част на Сирия терористична организация "Ислямска държава" (ДАЕШ). Представител на кюрдските военни обяви, че те са се изтеглили от зоната, която бе договорена преди седмица от Вашингтон и Анкара.

Русия, заедно с Иран, оказа сериозна помощ на сирийския президент Башар Асад от началото на гражданската война в страната преди осем години. Тогава САЩ застана на страната на антиправителствените сили, а Турция подкрепи други бунтовнически групи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG