Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две години Иван Гешев е работил само по делото за КТБ


Зам.-главния прокурор и единствен кандидат за нов върховен обвинител Иван Гешев
Зам.-главния прокурор и единствен кандидат за нов върховен обвинител Иван Гешев

Близо две години – от юли 2014 до май 2016 г. единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев е работил само по делото за източването и фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от статистиката за работата на прокурора, предоставена от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по искане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

От данните, оповестени от ВСС, става ясно, че последната атестация с комплексна оценка за Гешев е извършена през 2014 г. и тя отразява работата му в периода 2009-2013 г. След този период „няма данни за влошаване качеството на работата му, а за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм, за което прокурор Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ със заповеди на главния прокурор от 2015 г., 2016 г. и 2017 г..

След периода 2014-2016 г., в който Гешев участва в съставянето на акта по делото КТБ от 10 821 листа, в който никъде не присъства името на Делян Пеевски, той е командирован в специализираната прокуратура, на която става административен ръководител. По-късно той стана и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

В писмото на ВСС няма данни за дейността на Гешев в последните три години, в които той бе и зам.-главен прокурор. За сметка на това подробно са описани броят дела и резултатите по тях по време на работата му в Софийска градска прокуратура в периода 2006-2009 г.

В четвъртък ВСС ще проведе изслушването и гласуването за нов главен прокурор, за чийто пост кандидат е само Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG