Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналист на Свободна Европа е осъден на 15 години затвор за шпионаж в Донецк


Украинският журналист Станислав Асеев бе задържан от сепаритистите в Източна Украйна през 2017 г.
Украинският журналист Станислав Асеев бе задържан от сепаритистите в Източна Украйна през 2017 г.

Съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) осъди на 15 години затвор в наказателна колония журналиста на Радио Свободна Европа Станислав Асеев. Украинецът бе задържан през 2017 г., докато отразяваше ситуацията в управляваната от сепаратистите територия.

По данни на официалната информационна агенция в ДНР, апелативен състав към Върховния съд в самопровъзгласилата се държава, който няма международно признание, е осъдил Асеев по обвинения в „организация на ексремистка общност“, „шпионаж и подбуждане към шпионаж“, както и публични действия „целящи нарушаването на териториалната цялост“. Освен петднадесетгодишната присъда, на Асеев е забранено да упражнява журналистическа дейност.

„Стас е журналист и само се опитваше да насочи вниманието към това, което се случва в източна Украйна. Решението е опит на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк да заглушат неговият мощен и независим глас“, заяви президентът на Свободна Европа Джейми Флай по повод присъдата.

Националния съюз на журналистите в Украйна, украинското външно министерство, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Федерацията на европейските журналисти, американският сенатор Марко Рубио и редица международни организации, осъдиха решението на съда.

На първи октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че правителството полага „максимални усилия“ за освобождаването на журналиста. Това се случи след среща на групата, която съблюдава преговорите за размяната на заложници между Русия и Украйна.

Свободна Европа призовава и за освобождаването на Олех Халазюк, който също е държан в плен от сепаратистите за повече от две години. Отразяващият събитията в Крим Микола Семен бе осъден за сепаратизъм през от руски съд през 2017 г. Той получи забрана да практикува журналистика и да напуска полуострова.

Украинското бюро на Свободна Европа, Радио Свобода, заедно с редакциите „Реалностите в Донбас“ и „Реалностите в Крим“ имат повече от 6.8 млн. месечни посещения на сайтовети си за 2019 г. Те задават стандартите на медийния пазар в Украйна по отношение на независимостта, иновациите и професионализма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG