Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британските власти: Загиналите 39 души в камион са китайци


39-те човека, които бяха открити във Великобритания, в камион с българска регистрация, са китайски граждани, съобщиха британските власти в четвъртък.

Полицията продължава да разпитва 25-годишния шофьор на камиона Мо Робинсън, който е задържан по подозрение в убийство.

Претърсени са домът му и още една къща в Северна Ирландия, като се работи по разкриване на „организирани престъпни групи, които може да са участвали“ в престъплението.

Според полицията предната част на камиона е пристигнала от Северна Ирландия, но продължава да се издирва кога към нея е прикачен контейнерът, в който са намерени телата.

Според информация от сряда - камионът е пристигнал от Белгия.

Междувременно Белгия съобщи, че е започнала разследване за намерения в сряда във Великобритания камион с 39 мъртви тела.

Федералната прокуратура потвърди пред обществената телевизия RTBF, че камионът е преминал транзитно през Белгия преди да бъде качен на ферибот до Обединеното кралство в белгийското пристанище Зеебрюге.

Фериботът е пристигнал в пристанището Пърфлийт 30 минути след полунощ във вторник срещу сряда. Първите линейки са пристигнали около час по-късно до мястото, където той е бил паркиран, съобщи по-рано британската полиция.

Целта на белгийското разследване е да установи колко време контейнерът, в който са намерени телата, е останал в Белгия, както и точния му маршрут.

Разследването ще се води от федералния прокурор на Белгия (главен прокурор, б.а.), тъй като става въпрос за международно разследване, съобщава RTBF. В четвъртък ще бъде определен магистрат, който ще води разпитите.

Агенция Франс прес цитира премиера Бойко Борисов, който заяви в сряда, че камионът само е регистриран в България и че няма друга връзка в страната „освен регистрационните табели“. Според Борисов той не е влизал в България, след като е бил регистриран във Варна от ирландски гражданин.

Изпълнителният директор на Камарата на българските автомобилни превозвачи Димитър Димитров, е цитиран да казва пред Франс прес, че регистрирането на фирми в България от граждани на други европейски държави, е обичайна практика, „за да се възползват от благоприятното данъчно облагане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG