Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разследва разследването на Мълър за руска намеса


Доналд Тръмп и Уилям Бар

Американското министерство на правосъдието започна криминално разследване на обстоятелствата, довели до началото на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските избори през 2016 г., съобщи Ройтерс.

Разследването ще бъде водено от прокурора Джон Дърам и ще цели да установи дали американското разузнаване и правоприлагащите органи са си свършили работата, когато са разследвали евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Криминалното разследване беше предшествано от административно разследване, отново инициирано от правосъдния министър Уилям Бар и водено от Джон Дърам. Това стана след като през април Бар заяви, че има съмнения, че кампанията на Тръмп е „шпионирана неправомерно“.

Критиците на Бар твърдят, че започването на такова разследване обслужва по-скоро интересите на президента, отколкото на върховенството на закона. В съвместно изявление председателите на комисиите по правосъдие и разузнаване в Камарата на представителите на Конграса казаха, че съобщенията за започването ан криминално разследване „създават сериозни притеснения, че министерството на правосъдието под управлението на Бар е загубило своята независимост и е станало оръдие за политическо отмъщение на президента Тръмп“.

Започването на криминално разследване значи, че разследващите ще могат да призовават свидетели и да изискват доказателства включително документи. Правосъдното министерство на САЩ не е съобщило какво потенциално престъпление разследва.

Президентът Доналд Тръмп обвини разследващите в държавна измяна. Той твърди, че разследването на Мълър е „лов на вещици“. Проверката на специалния прокурор приключи през пролетта. От доклада на Мълър става ясно, че Русия се е намесила в изборите за президент на САЩ, но не са намерени доказателства, че щабът на Тръмп е сътрудничил. Не са намерени и достатъчно доказателства, че президентът се е опитал да възпрепятства правосъдието като уволни шефа на ФБР, който започна разследването. Не е изрично записано обаче, че това сас сигурност значи, че той не е правил такива опити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG