Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каска, жилетка, максимална скорост. Франция регулира тротинетките


Франция е една от първите държави в ЕС, която регулира движението на тротинетките
Франция е една от първите държави в ЕС, която регулира движението на тротинетките

Франция публикува в петък промените в закона за движение по пътищата, които за първи път определят ред за движението на електронните скутери (тротинетки).

Според измененията карането на тротинетка ще може да става само с каска, светлоотразителна жилетка извън населените места и по велоалеите в градовете. Там, където такива липсват, е възможно, но само по изключение, те да се движат по тротоарите, пише белгийският вестник „Ла либр белжик“.

Максималната скорост на движение е ограничена на 25 километра в час, а нейното превишаване ще бъде санкционирано с глоба от 1500 евро и 3000 евро при повторно нарушение. Минималната възраст за управление на електронен скутер е 12 години, като на него може да се вози само един човек. Забранено е дърпането или бутането на товари със скутерите.

Френският закон регламентира и техническите характеристики, на които трябва да отговарят машините. Законът определя тротинетките като нов вид моторни превозни средства. Част от мерките влизат в сила незабавно, а останалите от 1 юли 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG