Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина писателят дисидент Владимир Буковски


Владимир Буковски през 2012 г.
Владимир Буковски през 2012 г.

На 76-годишна възраст в Кембридж почина съветският дисидент и писател Владимир Буковски, предадоха световните агенции. През 70-те години той е първият, който успява да покаже, че несъгласните със съветския режим се изпращат насилствено в психиатрични клиники.

Син на известния журналист Константин Буковски, още от ранна детска възраст Владимир е отявлен противник на комунистическия режим в бившия СССР. На 17 години е изключен от училище за разпространяване на самиздат, а на 21 идва и първият му арест за организиране на поетични срещи в центъра на Москва. Тогава той е обвинен за разпространяване на незаконна литература и е изпратен за принудително лечение в психиатрична клиника. След това на няколко пъти бива задържан и затварян за принудително лечение, а историята му привлича интереса на Запада.

През 1971 г. той успява нелегално да изнесе повече от 150 страници с доказателствени материали за репресиите над дисидентните в няколко психиатрични клиники в рамките на СССР. Отговорът на Москва е обвинение в „антисъветска агитация и пропаганда“, контактуване с чуждестранни журналисти, както и в притежаване и разпространяване на самиздат. Осъден е на 7 години – първите две в затвор, а следващите пет в в заточение.

Изнесената от него информация обаче предизвиква сериозен отзвук в западния свят, като стотици правозащитници, включително в рамките на СССР, започват да съсредоточават усилия в опит да се противопоставят на репресивните методи на властта в Москва.

По време на ареста си в политически лагер, в който излежава присъда и психологът Семьон Глузман, Буковски успява да напише книгата „Ръководство по психиатрия за другомислещи“, чиято цел е да инструктира останалите дисиденти за начините, по които могат да се борят с властта.

През 1976 г., още преди да си излежи присъдата, той е разменен от съветското правителство срещу чилийския комунистически лидер Луис Корвалан и се установява в Кеймбридж. Завръща се в Русия малко преди разпадането на Съветския съюз и получава руско гражданство.

В последните години той беше остър критик на управлението на Владимир Путин и обвини Кремъл в участие в отравянето на бившия руски шпионин Алесакндър Литвиненко през 2006 г.

През 2008 г. Буковски прави опит да се кандидатира на президентските избори, спечелени впоследствие от Дмитрий Медведев, но не успява. По негови думи тогава от руското посолство отказват да подновят руския му паспорт заради коментари против властта на Путин.

През 2016 г. писателят беше обвинен в създаване и притежание на порнографски материали с деца - нещо, което той отрече. Миналата година британският съд постанови, че няма да продължи наказателното преследване заради влошеното здравословно състояние на Буковски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG