Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Flextension". ЕС даде нова гъвкава отсрочка на Великобритения за Брекзит


Доналд Туск
Доналд Туск

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да даде нова отсрочка за Брекзит – до 31 януари 2020 г. Това става ясно от туит на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран в понеделник от Би Би Си.

По думите му става въпрос за т.нар. "flextension" – гъвкаво удължаване на срока, в който Великобритания да напусне ЕС веднага, щом парламентът одобри сделката, предложена от премиерът Борис Джонсън. Пред десет дни британските депутати приеха поправка, с която отложиха гласуването на сделката за напускане на ЕС. След вота британският премиер изпрати две писма до Европейския съюз.

Първото, за което бе задължен, беше искане за ново отлагане на Брекзит, което министър-председателят не подписа, а към него беше приложено и решението на парламента. Второто беше изразяване на личната му позиция, в която се казва, че той е категорично против искането на нова отсрочка.

Междувременно Борис Джонсън обеща да инициира предсрочни избори, ако европейските лидери се съгласят на тримесечно отлагане на Брекзит. Предстои предложението му да бъде гласувано в бритенския парламент на 12 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG