Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата уличи в шпионаж секретар на руското посолство и Москва го отзова


Руското посолство в София

Дипломат, акредитиран в България като първи секретар в руското посолство, е уличен в шпионаж, съобщиха в понеделник от прокуратурата без да съобщават името му. Справка в сайта на руската дипломатическа мисия в София показва, че длъжността първи секретар се заема от деветима души.

Междувременно от пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха, че по тяхна информация към понеделник въпросният дипломат вече не се намира на територията на страната ни.

Разследването е спряно

По случая е образувано дело за шпионаж, което обаче е спряно заради дипломатическия имунитет на заподозрения. Досъдебното производство е било образувано по сигнал на ДАНС, според който от септември 2018 г. руският дипломат събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

"В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО", уточняват от държавното обвинение.

На 25 октомври главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил за случая външната министърка Екатерина Захариева, тъй като според Виенската конвенция за дипломатическите отношения, "дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава".

"Конструктивна атмосфера"

Малко след съобщението на прокуратурата, говорителят на Външно Иван Димов обяви, че от ДАНС са предоставили допълнителна информация, след което още в петък е била проведена среща с руския посланик Анатолий Макаров.

"Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България", уточни Димов във Фейсбук.

Второ дело за руски шпионаж

Само за последния месец и половина това е второто дело, по което от прокуратурата обявяват, че разследват шпионаж в полза на Русия. Обвиняем по първото подобно досъдебно производство е председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Сотир Цацаров съобщи публично, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в "много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България". Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикцаии се появиха след изборите през 2016 г.

По неофициална информация на Свободна Европа именно делото "Русофили" стана повод за посещението на Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев в САЩ по-рано този месец. Това е първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, в Европа той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG