Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потребителите в Русия губят 6 млрд. евро от ембаргото върху вноса от ЕС, въведено от Кремъл


За 5 г. Русия е успяла да замени вноса със собствено производство само на свинско и пилешко месо
За 5 г. Русия е успяла да замени вноса със собствено производство само на свинско и пилешко месо

Русия губи по 445 млрд.рубли (около 6 млрд.евро) от ембаргото върху вноса на храни от ЕС, което беше въведено от Кремъл през 2014 г. като отговор на европейските санкции.

Основната тежест от тях (84%) се поема от потребителите заради поскъпването на цените, се казва в изследване на икономисти от Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Русия и Центъра за икономически и финансови изследвания и разработки. 3% от загубите са за сметка на вносителите, а оставащите 13 на сто - чистите загуби за руската икономика.

Това прави по 3000 рубли на човек или 4,8% от минималната потребителска кошница, чрез която се изчисляват разходите за храна на хората, живеещи под линията на бедност, изчислява руският вестник "Комерсант" във вторник.

"Пет години след въвеждането на контрасанкциите руските потребители продължават да плащат за тях от собствения си джоб. Въпреки, че някои промишлени сектори показват положителен ефект, повече от тях са недостатъчно ефективни по посока на промяна динамиката на цените“, се казва в изследването.

Изключение правят само доматите, птичето и свинското месо, където руски фирми вече успяват да произвеждат количествата, осигурявани допреди пет години от внос. Реалните цени при тях са били възходящи до 2016 г., но след това те са спаднали под цените отпреди ембаргото, като потреблението при тях се увеличава, добавя „Комерсант“.

Един от мотивите за въвеждането на руското ембарго върху хранителните стоки, произведени в ЕС, беше насърчаване на местното производство, напомня вестникът.

Големият печеливш от ограничения, са страните, които заместиха европейските производители на руския пазар. Сред тях са най-вече Беларус (78%), Аржентина (6%), Швейцария (4%), Уругвай (3%) и Чили (3%).

Ограниченията за внос на храни бяха въведени през август 2014 г. в отговор на санкциите на ЕС и САЩ след анексирането на Крим и подкрепата от страна на Русия на сепаратистките групировки в Източна Украйна. От своя страна ЕС прилага ограничения за внос на технологии и е замразил сметките на лица и фирми, участвали в руските действия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG