Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мисията е изпълнена". Нирмал Пурджа, който изкачи всички осемхилядници за шест месеца


Нирмал Пурджа
Нирмал Пурджа

„Започнахме от нулата. Ето къде стигнахме.“ Това каза Нирмал Пурджа, цитиран от Би Би Си, след като изкачи връх Шиша Пангма. С най-ниския от осемхилядниците той завърши предизвикателството, което беше поставил пред себе си – да изкачи 14-те най-високи върха в света за възможно най-малко време.

Той успя да го направи за 189 дни и така постави нов световен рекорд. Предишното най-добро постижение е на корееца Ким Чан-хо - седем години, десет месеца и шест дни за изкачването на т. нар. Хималайска корона, завършено през 2013 г. Тогава той подобри постижението на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.).

Пурджа е роден в Непал през 1983 г. През 2003 г. той става част от бригадата на гурките – част на непалски военнослужещи в британската армия. По-късно се прехвърля в Кралския флот, който напуска през 2018 г., за да преследва мечтата си – да изкачи всички осемхилядници за рекордно кратко време.

Първото му изкачване на осемхилядник е през 2012 г. Тогава той се изкачва до базовия лагер на в. Еверест, но вместо след това да слезе, какъвто е първоначалният план, той решава да продължи. От тогава той има множество постижения и рекорди.

Най-голямото предизвикателство, което Пурджа поставя пред себе си, започва през април 2019 г. Първо той изкачва в. Анапурна (8091 м). Следва в. Дхаулагири (8167 м) на 12 май и Канчендзьонга (8586 м) на 15 май. На 22 май Пурджа записва историческо постижение, като стъпва на Еверест (8848 м) и на Лхотце (8516 м), а два дни след това изкачва Макалу (8485 м).

След това той се насочва към Пакистан, където първо изкачва Нанга Парбат (8125 м) на 3 юли, а след това Гашербрум I и II (на 15 и 18 юли). На 24 юли той стъпва на К2 (8611 м) и Броуд пик на 26 юли. Той продължава с Чо Ойю (8201 м) на 23 септември и Манаслу (8163 м) на 27 септември.

Последното предизвикателство е Шиша Пангма, където обаче се налага да чака в базовия лагер да му бъде позволено да го изкачи. Той получава такова на 15 октомври след дипломатически усилия от страна на непалските власти.

По време на изкачванията си Пурджа спасява четирима други алпинисти, бедстващи в планината. За трима от тях той казва, че са предприели „самоубийствени изкачвания“. Той винаги използва допълнителен кислород и разчита на помощта на шерпи.

„Бяха изморителни шест месеца. Надявам се да съм доказал, че с малко решителност и вяра в себе си всичко е възможно“, казва Пурджа след последното изкачване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG