Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай се срещна с Бойко Борисов и Румен Радев


Бойко Борисов и Джейми Флай по време на срещата им в Министерския съвет
Бойко Борисов и Джейми Флай по време на срещата им в Министерския съвет

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай проведе в сряда срещи с президента и с министър-председателя на България, Румен Радев и Бойко Борисов. По време на разговорите той увери българските държавници, че целта на Свободна Европа в България е да предоставя независима и обективна журналистика за българската публика.

Джейми Флай призова Радев и Борисов за ефективни действия от страна на българските институции срещу всеки опит за оказване на административен или друг натиск върху журналистите в България. Той заяви още, че Свободна Европа ще продължи да действа у нас, като отстоява професионалните стандарти, независимо от политическо влияние и ще насърчава разследващата журналистика.

“Оценки за медиите не давам, но съм израснал с Радио Свободна Европа. Всяка нощ отивах до стария “Веф” и намирах Свободна Европа и Гласът на Америка. Това мога да кажа за моя сантимент - Свободна Европа е моята младост”, заяви по време на срещата премиерът Бойко Борисов.

Румен Радев и Джейми Флай по време на срещата им
Румен Радев и Джейми Флай по време на срещата им

Румен Радев оцени високо възстановяването на дейността на Свободна Европа в България и “приноса на медията в разследващата журналистика и борбата с корупцията по високите етажи на властта”. Бойко Борисов коментира, че присъствието на Свободна Европа в България е “още един знак за доброто сътрудничеството между България и САЩ във всички сфери”.

“Вярваме, че с независима и неутрална журналистика трябва да поддържаме предизвикателна среда за правителствата и на приятелските държави, защото това е жизнена част от демокрацията. Имаме подкрепата за това и от републиканци, и от демократи във Вашингтон”, каза още Джейми Флай. Свободна Европа възстанови дейността си в България в началото на 2019 г.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG