Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Пред диктофон“. Как си останахме без интервю с кандидатките за София


Мая Манолова (вляво) и Йорданка Фандъкова - двете кандидатки за кмет на София, които отиват на балотаж в неделя
Мая Манолова (вляво) и Йорданка Фандъкова - двете кандидатки за кмет на София, които отиват на балотаж в неделя

Докато двете кандидатки за София спорят за това кой точно бяга от дебат, можем да ви разкажем нашия личен опит.

Искахме да проведем интервю и с двете, но Йорданка Фандъкова се отказа. Бяхме изправени пред избора да проведем интервю само с Мая Манолова, която се беше съгласила веднага, или да се откажем от интервюта с когото и да било. Избрахме второто с пълното съзнание, че всяка от позициите, които изберем, би била укорима.

Какво стана

В сряда около 11 ч. партийният пресцентър на ГЕРБ и пресцентърът на Мая Манолова получиха покана за интервюта, които да бъдат публикувани в един ден, а въпросите да бъдат еднотипни.

От пресцентъра на издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП Манолова след половин час отговориха положително.

Пресофисът на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) започна с уговорки. На живо ли ще е интервюто, “пред диктофон ли ще е?” – попитаха оттам. А след отговора, че всичко, което не е пред диктофон, не е интервю, се разви следният диалог (в три последнователни разговора):

- Може ли тя да си го напише?
- Не.
- А може ли да изпратиш въпросите?
- Точни въпроси не мога да изпратя, защото предизвикват уточняващи питания. Мога да изпратя темите, по които ще се движим.
- Само по темите ли ще говорите?
- Да. Но това не означава, че няма да има уточняващи въпроси.
- Какви ще са темите – само градоустройство или и политика?
- И двете, защото: Мая Манолова говори за “промяна на системата”, а Фандъкова е в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, т.е очевидно се адресират теми и извън градоустройството.
- Добре, а нали няма да има такива... за съдебна власт и прочие
– питат от пресцентъра на ГЕРБ?
- Доколкото съдебната власт и прочие влизат в темата за промяна на “системата” може и да има – отговарям аз. И допълвам: ще има теми за “модела”, за който всички опозиционни кандидати говориха, гражданската енергия, която се обсъжда сега в обществото; управленски екип; начин на работа на общината. И естествено – градоустройство, то се подразбира.

Около 11.30 ч. в сряда от пресцентъра на ГЕРБ обещаха да се чуем “след половин час” и да отговорят.

В 12 ч. когато се обадих, обясниха, че им е необходим още половин час за решение. Оттогава досега позвъняванията до тях са 4, но отговор няма.

Вследствие на това позвъних в пресцентъра на Мая Манолова и отказах заявения с нея разговор.

Прекият резултат за аудиторията е, че тя не може да чуе отговорите нито на едната, нито на другата кандидатка.

Истината е, че въпросите щяха да са най-обикновени – тези въпроси, които обсъждате вие в социалните мрежи; тези въпроси, които са предмет на анализ на експертите. Искахме докрай да удържим на равните условия на двете кандидатки, но преценихме, че с “мейл”от единия кандидат състезанието няма да е честно, а цялото начинание няма да е точно журналистика.

XS
SM
MD
LG