Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готвачът на Путин" е използвал "Фейсбук" за фалшиви новини в Африка


По данни на Фейсбук следите на мрежите за дезинформация водят към руския бизнесмен, известен като "готвачът на Путин" Евгений Пригожин
По данни на Фейсбук следите на мрежите за дезинформация водят към руския бизнесмен, известен като "готвачът на Путин" Евгений Пригожин

Социалната мрежа „Фейсбук“ е премахнала три мрежи, съставени от близо 200 профила, които са се опитвали да се намесят във вътрешните работи на осем африкански държави. Те са били свързани с организации, близки до руския бизнесмен Евгений Пригожин, който често е наричан „готвачът на Путин“. Пригожин е обвинен в САЩ за намеса в изборите през 2016 г.

Използвани са фалшиви и компрометирани акаунти, които са набелязвали профили на хора в социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм", а целите са били потребители от Камерун, Централноафриканската република, Кот Д‘Ивоар, Демократична република Конго, Либия, Мадагаскар, Мoзамбик и Судан, казват от американската компания в свое изявление.

Отговарящият за киберсигурността във "Фейсбук" Натаниел Глейчър заяви, че в някои от засегнатите африкански страни, управляваните от руснаци мрежи са работили с местни граждани, а целта е била „да подведат други за това кои са и какво правят“.

В дезинформационната кампания в Африка са използвани постове по теми, свързани с местните новини, както и с геополитически въпроси. По данни на "Фейсбук" е споделяно и съдържание от контролираните от Кремъл медии. Похарчени са и близо 90 хил. долара за реклама.

От компанията съобщават, че някои от акаунтите са били активни още от 2014 г.

Съобщението идва няколко дена след като Владимир Путин посрещна голяма част от африканските лидери в Сочи по време на среща на върха, насочена към по-широко сътрудничество между Москва и южния континент. Една от заявените от руския президент цели тогава беше „Африкански решения за африкански проблеми“.

Информационните и технологични гиганти "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" обявиха своите намерения да предотвратят политическата манипулация на платформите, които управляват.

Американските власти вече предупредиха, че Русия може да опита да се намеси в изборите за президент през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG