Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вяра и Ваклина, които даряват храна и щастие на възрастни хора в Северозапада


Вяра Иванова и Ваклина Стоянова
Вяра Иванова и Ваклина Стоянова

„Там живеят баби и дядовци, чиито доходи са ниски, които са трудно подвижни и нямат близки.“ Така започва Вяра Иванова своето обяснение защо заедно със съученичката си Ваклина Стоянова са започнали инициативата „Дари храна, дари любов“, която цели да помогне на възрастни хора от област Монтана с продукти от първа необходимост.

18-годишната Вяра и 17-годишната Ваклина са ученици в 12 клас на Националната природоматематическа гимназия „Акад. Л. Чакалов” в София. За своята доброволческа кампания те се вдъхновяват от примера на свои приятели от друга столични гимназия, които помагат на възрастни хора във Видинския край.

„Нашите приятели от другата гимназия много ни вдъхновиха с дейността си. В началото тръгнахме с идеята да им дарим храна, но след това решихме, че и ние можем да направим същото нещо. Избрахме област Монтана.“

В рамките на първата кампания те посещават села в три общини - Вълчитрън, Чипровци и Берковица. Тогава организират дарителски пункт в училището си, а събраната храна транспортират с личен превоз. „Моят баща караше бус на приятелско семейство, наши приятели помогнаха с коли.“

По време на втората кампания, която тече в момента, органзацията е сходна. „Събирателните пунктове са в училище, където хората, които имат желание, могат да дарят хранителни продукти. Събраната храна се разпределя в пакети, всеки от които съдържа бавно развалящи се продукти - боб, леща, брашно, олио, захар, сладки неща - защото така възрастните хора ще ги използват по-дълго, а и ние няма да се притесняваме за срока на годност“, обяснява Вяра.

Учениците си сътрудничат с местните власти в населените места, които предоставят списъци на хората в нужда, за да е ясно колко пакета храна да бъдат предвидени.

За разлика от първата кампания, когато учениците организират три пътувания, този път Вяра, Ваклина и други доброволци ще направят 24 курса до различни населени места в област Монтана. От транспортна компания са им предложили помощ. „Хората са много отзивчиви и помагат с каквото могат“, отбелязва с усмивка Вяра.

Учениците отбелязват също, че искат не само да помогнат с храна на хората в нужда, но и да им предложат компанията си, макар и закратко. „Нашата идея е не само да занесем храната на възрастните хора, но и да прекараме време с тях, да поговорим. Те много се радват, когато видят млади ентусиазирани хора. Щастливи са, когато си общуват с хора.“

„Ако имат нужда от някаква друга помощ, също се стараем да откликнем. Сечем дърва. Купуваме хляб на хора, които са трудно подвижни.“

Последният дерителски пункт беше отворен на 28 октомври в НПМГ, но доброволците изтъкват, че ако някой иска да дари отделно, винаги може да се свърже с тях през страницата им във фейсбук.

XS
SM
MD
LG