Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО настоява Русия да се изтегли от Източна Украйна и да спре подкрепата си за сепаратистите


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява Русия да спре подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна и незабавно да изтегли силите си от региона. След срещата си с украинския президент Володимир Зеленски Столтенберг заяви, че Москва трябва да върне на Киев и трите кораба, които бяха пленени в Керченския проток в края на 2018 г.

„НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и не признава анексията на Крим от страна на Русия. Москва трябва да спре подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна“, каза шефът на НАТО.

След срещата си със Зеленски Столтенберг заяви още, че от алианса планират да увеличат подкрепата си за Украйна в Черно море като организират военни учения в региона. По негови думи, за да бъде постигнат мир в Източна Украйна, е необходимо условията по него да бъдат спазвани от всички страни.

От своя страна украинският президент Зеленски заяви че чрез партньорство с НАТО ще се увеличат и отбранителните способности на страната.

В интервю за Свободна Европа през март Столтенберг заяви, че за НАТО е важно да подкрепя Украйна и да подпомага страните членки срещу „източната заплаха“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG