Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария наложи вето на позиция на НАТО за Украйна заради образователните ѝ политики


Унгарските власти отрекоха добрите отношения между Будапеща и Москва да имат нещо общо с позицията им
Унгарските власти отрекоха добрите отношения между Будапеща и Москва да имат нещо общо с позицията им

Унгария наложи вето върху общата позиция на НАТО за Украйна, тъй като в нея не е била включена критика по отношение на политиките спрямо езика и образованието в страната. Според представителите на Будапеща Киев приема закони, които ощетяват правата на унгарското малцинство.

От Унгария, чието правителство се управлява от Виктор Орбан, твърдят, че образователните закони в Украйна ограничават правото на унгарските малцинствени групи, които наброяват близо 125 хил. души, да се образоват на собствения си език.

През 2017 г. Киев прие закон, с който се налага преподаването на украински в обществените училища и се ограничава преподаването на руски и други езици. Този закон не забранява учениците да се записват допълнително на уроци по майчините си езици в частни институции или да учат в самоорганизирани групи за домашно обучение.

Според позицията на украинските власти законът цели да гарантира, че гражданите на страната могат да говорят на официалния език и отричат той да има дискриминращ ефект.

Продължаващият сблъсък по темата дава възможност на Унгария да блокира всички срещи на комисията НАТО - Украйна, която работи за кооперацията между алианса и Киев, а взаимоотношенията биват поддържани само до ниво посланици.

Правителството на Виктор Орбан отправя и критики затова, че Украйна не позволява на унгарското малцинство да се сдобие с двойно гражданство. През 2018 г. унгарски консул в Закарпатския регион, където е съсредоточена най-голяма част от малцинствената група, беше прогонен от странта заради видео, в което той бе заснет да раздава унгарски паспорти по време на церемония. В Украйна двойното гражданство е забранено.

Властите в Унгария отричат добрите им взаимоотношения с Русия да имат нещо общо с позицията им по въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG