Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на САЩ обсъжда енергийната независимост на Източна Европа от Русия


Газопроводът "Северен поток 2" е готов 80%
Газопроводът "Северен поток 2" е готов 80%

Американско финансиране за енергийни проекти, намаляваща зависимостта от Русия на страните от Централна и Източна Европа беше внесена в Камарата на представителите на американския Конгрес в четвъртък. Това става само ден, след като Дания премахна пречките пред довършването на руския газопровод „Северен поток 2“.

Резолюцията изразява подкрепата на САЩ за нови енергийни проекти, включително за преноса на газ и за производството на енергия от възобновяеми източници, които да подобрят свързаността между 12-те държави, намиращи се между Черно, Балтийско и Адриатическо море.

В документа се споменава специално инициативата „Три морета“, в която България участва с 11-те останали държави от ЕС в Централна и Източна Европа. Нейна цел е обединяване на усилията за изграждане на обща комуникационна и транспортна инфраструктура в региона.

Вносителите на проекторезолюцията са конгресменът от Демократическата партия Марси Каптур и републиканецът Адам Кизингер.

"Русия отдавна използва енергията като оръжие за принуждаване и манипулиране на нашите европейски съюзници", казва Кинзингер в изявление, представящо проекторезолюцията. "Тъй като американското производство на енергия продължава да се увеличава, ние имаме възможност да подкрепим нашите съюзници в Централна и Източна Европа с алтернатива."

ЕС утрои доставките на втечнен газ от САЩ след разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският президент Доналд Тръмп през 2018 г. Полша и Гърция строят нови терминали за посрещането на танкери с втечнен газ. Текстът на проекторезолюцията потвърждава финансовата подкрепа на САЩ за проекти, които са в интерес на американските икономически или външнополитически интереси.

Централна и Източна Европа са силно зависими от вноса на руски горива, но в момента само Унгария получава необходимия ѝ газ единствено чрез доставките на „Газпром“.

"Сега, когато датските власти одобриха газопровода "Северен поток 2", трябва да действаме бързо, за да засилим енергийната сигурност на нашите европейски съюзници, като приемем това критично законодателство, както и да санкционираме тръбопровода", заяви конгресмен Каптур.

Европейският съюз също е против довършването на газопровода, който под Балтийско море, свързва Русия и Германия, като настоява, ако той бъде довършен, да бъде експлоатиран по европейските стандарти.

Все още не е насрочена дата за гласуване на резолюцията. Позицията на Камарата на представителите няма законодателна тежест, а изразява общото отношение на Конгреса по конкретен проблем, личност или събитие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG