Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Русия влезе в сила законът за "суверенния интернет"


Руският президент Владимир Путин на посещение във водещата руска интернет компания "Яндекс" през 2017 г.
Руският президент Владимир Путин на посещение във водещата руска интернет компания "Яндекс" през 2017 г.

На 1 ноември в Русия влезе в сила нов закон, известен под името "закон за суверенния интернет". Той предоставя на държавната структура Роскомнадзор правото да прекратява изцяло или частично достъпа на глобалния трафик до Русия. Тази мярка може да бъде предприета в случай, че възникне "външна заплаха" за руския сегмент в интернет. Източниците на външни заплахи ще бъде определен от правителството, уточнява Радио Свобода.

Законът задължава всички оператори на интернет услуги да снабдят мрежите си със специално оборудване. Изследвания на неправителствени групи посочиха, че общата стойност на разходите по прилагане на закона възлизат на повече от 30 млрд. рубли (над 800 млн. лева).

Президентът Путин коментира проекта за този закон през февруари, като посочи, че неговата цел е да предотврати вероятността външни сили да изключат самата Русия от глобалната мрежа. Русия "не възнамерява сама да се изключва" от глобалния трафик, "макар че всичко е възможно" каза тогава президентът.

Макар и да влиза в сила от днес, законът за суверенния интернет още дълго време няма да може да се прилага, пише Радио Свобода. Някои от предвидените нови системи няма да са готови преди 2021 година, а от 28-те подзаконови актове, които ще трябва да регулират промените, засега са приети само 5.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG