Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Извънредно положение" в Дрезден заради разпространението на нацизъм


Демонстрация на ПЕГИДА през миналата година

Общинският съвет на столицата на германската провинция Саксония Дрезден обяви символично "извънредно положение" заради разпространението на нацизъм в града, съобщи Би Би Си. Става въпрос за процедура, подобна на тази за климатичните промени, като целта ѝ е да насочи общественото внимание към проблема

Източногерманският град, който кандидатства за Европейска столица на културата през 2025 г., е определян като една от крепостите на крайнодесните. Именно там е учредено антиислямското движение ПЕГИДА през 2014 г., припомня Би Би Си.

Според резолюцията, приета от местния общински съвет, трябва да се осигурява помощ на жертвите на кранодясно насилие, както и защита на малцинствата. Документът не беше подкрепен от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, според чиито представители реакцията е пресилена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG