Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов се надява Макрон да се "издължи" на България с подкрепа за Шенген


Еманюел Макрон и Бойко Борисов по време на посещението на френския президент в България през май 2018 г.
Еманюел Макрон и Бойко Борисов по време на посещението на френския президент в България през май 2018 г.

Френският президент Еманюел Макрон да се "издължи" за коментара си, че предпочита законна имиграция, вместо "българи или украинци с техните нелегални канали", чрез подкрепа за присъединяването на България в Шенген, т.нар. чакалня на Еврозоната и за пакета "Мобилност".

Това се надява премиерът Бойко Борисов, който още снощи проведе телефонен разговор с Макрон по случая, при който френският държавен глава е отрекъл да е критикувал българските имигранти, ставаше ясно от публикация във Фейсбук профила на министър-председателя.

Дипломатическото напрежение между двете страни ескалира заради интервю на Макрон пред френското крайнодясно списание "Valeurs Actuelles". Преди ден българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж да реагира с протестна нота и извика френския му колега в София да даде обяснения в понеделник.

Според публикуваното в сряда интервю държавният глава на Франция е заявил, че предпочита "законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали".

"В Европа живеят много лоши хора"

"Макрон иска да каже, че в Европа живеят много лоши хора – и французи, и българи, немци и всякакви, а едни прости хора мигранти, които са идвали и влизат там, ние се отнасяме с тях като с най-големите врагове. Tова е искал да каже", разтълкува интервюто на френския президент Борисов в неделя.

По думите му двамата скоро ще има среща и на нея "още веднъж ще повтори и това, което е казал на мен". Въпреки това София ще изпрати протестна нота на френското външно министерство.

"Непремерена официална реакция"

Малко по-рано в неделя президентът Румен Радев разкритикува правителството за "непремерена официална реакция" спрямо интервюто на Макрон.

"В европейската политика е неуместно, недопустимо, бих казал, да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции", коментира държавният ни глава.

По думите му "отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този". И допълни, че за страната ни е много по-важно да има френската подкрепа "по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакетът "Мобилност" например, Шенген, Механизмът за сътрудничество и проверка".

Радев все пак разкритикува и изказването на френския му колега: "Имал съм много разговори с президента Макрон, но той съвсем ясно и отчетливо изрази своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене. То оставя съмненията за чертаенето на нови разделителни линии."

Междувременно френското списание "Le Point" ​коментира, че Макрон говори за нелегални български канали въпреки факта, че страната ни е член на ЕС от 2007 г. и нейните граждани имат право да се движат свободно на територията на съюза. Изданието припомни, че наскоро френският президент предизвика недоволството на Бойко Борисов с позицията си срещу започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG