Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разговор с гей". Прокурори в Москва разследват видео по сигнал на Пьотр Толстой


Пьотр Толстой, който се закани да купи цяла България
Пьотр Толстой, който се закани да купи цяла България

Следственият комитет на Руската федерация е започнал криминално преследване срещу YouTube канал с име “Истински разговор” заради два клипа, които показват как деца задават въпроси на представители на гей общността.

Родителите на всички деца са извикани на разпити, а майките на две от децата са били заплашвани с отнемане на родителските права. Това съобщи Валентина Дехтяренко от правозащитната организация “Картички за правата на човека”.

Според нея обвинението е по член 132 от Наказателния кодекс на Руската федерация за “насилствени действия от сексуален характер”. Продуцентът на клиповете е получил акт за административно нарушение миналия месец. То е било за “пропагандиране” на нетрадиционно поведение сред непълнолетни.

Валентина Дехтяренко твърди, че нито един от родителите на децата не е имал оплакване. Случаят е в руските медии от миналия месец, когато зам.-председателят на парламента, Държавната дума, Пьотр Толстой обяви, че е сезирал прокуратурата за тези клипове. Според него в едното видео участва бивша порно актриса. Толстой определи клиповете като “неморални” и “етично недопустими”.

Пьотр Толстой стана популярен у нас през септември 2016 г., когато в репортаж за БНТ той отговори на въпроса дали ще развива отношенията между Русия и България така: "Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

През 2013 г. руският президент Владимир Путин подписа т.нар. “закон срещу гей пропагандата”, който е остро критикуван от правозащитници в Русия и по света. Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви закона за дискриминационен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG