Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова ще бъде кмет на София за четвърти път, Манолова загатна, че ще прави партия


Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) бе преизбрана за кмет на София с 53.5% подкрепа на балотажа в неделя. Тя победи издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова (40.6%) и ще встъпи в своя четвърти мандат. Според предварителните данни на "Алфа Рисърч" 5.9% от гласоподавателите са отбелязали "не подкрепям никого".

На първи тур на местните избори разликата между двете бе точно 38 195 гласа. На балотажа избирателната активност в столицата очаквано бе по-ниска от вота миналата неделя.

В края на изборния ден Фандъкова гарантира, че ще спази всички свои обещания. "Предстои до месец да предложа на общинския съвет новия проект за бюджет за следващата година. Ще търся подкрепата както на колегите от ВМРО, които са партньори на ГЕРБ на национално ниво, така и на колегите от "Демократична България", които са част от съвета", добави тя с уточнението, че до приемането на бюджета ще представи и проект за нова структура на Столичната община.

"Безобразно и безнаказано купуване на гласове"

Малко по-късно в неделя кратък брифинг даде и опонентката ѝ Мая Манолова, която очерта като основна причина за загубата си купуването на гласове, което според нея се толерира от органите на реда.

"Безобразно и безнаказано купуване на гласове. Безнаказано за управляващата партия ГЕРБ – видяхме как силово се склоняват да гласуват хора, а органите реагират селективно", заяви бившият национален омбудсман, подчертавайки, че десетки сигнали от колегите ѝ са били игнорирани от полицията.

"Властта няма страх от закона и няма срам от хората... Смятам, че гражданите гласуваха протестно именно срещу това", обобщи Манолова, добавяйки, че има голяма разлика между предварителните социологически данни и паралелното преброяване. По думите ѝ разликата между нея и Фандъкова за един час се е стопила от 12 до 3%.

"Промяна в София и България"

"Затова аз няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде разпиляна, да бъде фокусирана в една реална цел – промяна в София и България. Как ще направя това, ще обявя след като чуем окончателните резултати от днешното гласуване. Едно е ясно, че повече не трябва да допускаме хората, които ни управляват, да бъдат избирани със силов и купен вот", заяви още Манолова, с което направи недвусмислена заявка за нов политически проект.

През седмицата между двата тура Фандъкова и Манолова заложиха на изявления пред медиите и разговори с представители на другите партии. Дебат между двете така и не се случи. Посланията на кандидатките се запазиха сходни с тези от седмиците преди вота, но с допълнението, че бившият омбудсман подкрепи протестите срещу назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Манолова обвини ГЕРБ, че са купували ромски гласове, след като стана ясно, че жителите на столичния квартал "Христо Ботев" масово са подкрепили листата на ДПС за общински съвет и кандидатурата на Фандъкова.

"Предизборна уйдурма"

Отговорът на управляващите не дойде от кандидатката им за столицата, а от премиера Бойко Борисов, който в петък обвини Манолова, че прави "предизборна уйдурма". Според него от щаба на бившия омбудсман карали ромите да кажат, че ще гласуват под строй за Фандкова. Независимата кандидатка, подкрепена от БСП, обяви, че ще съди премиера за тези думи.

През четвъртия си кметски мандат Йорданка Фандъкова ще управлява с мнозинство от ГЕРБ и ВМРО в Столичния общински съвет (СОС). Въпреки че в абсолютни гласове ГЕРБ загуби в София около 100 000 гласа в сравнение с местните избори от 2015 г., формацята пази доминацията си в местния парламент. Двете партии имат мнозинство от 31 гласа от общо 61 души в СОС. Втората най-голяма група е на БСП, а следващата е на "Демократична България" с 12 общински съветника.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG