Връзки за достъпност

Извънредни новини

Резултатите от ЦИК: ГЕРБ има кметове на 17 областни градове, БСП ще управлява в четири


Празненства в щаба на победителя в Благоевград, Румен Томов
Празненства в щаба на победителя в Благоевград, Румен Томов

ГЕРБ остава водеща политическа сила след местните избори. Управляващата партия обаче загуби кметските позиции в Русе, Благоевград, Перник, Разград, Ямбол и Видин и ще има кметове на общо 17 областни града. Това става ясно след като Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува резултатите от втория тур на местните избори, проведен в неделя.

Вотът в столицата

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) спечели четвърти мандат като кмет на София, показват резултатите от втория тур на вота в неделя, публикувани на сайта на ЦИК. При 100% обработени протоколи тя печели с 49,98% от гласовете пред Мая Манолова, която е подкрепена от 45,13% от избирателите.

Новите кметове

Промяна ще има в управлението на Русе, където кандидатът на БСП Пенчо Милков победи с 60,53% от гласовете пред издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова, която получи подкрепата на 36,63% от избирателите. Досега в града край Дунав в продължение на два мандата управляваше Пламен Стоилов от ГЕРБ.

В Благоевград досегашният градоначалник и водещ след първи тур на вота Атанас Камбитов събра по-малко подкрепа от независимия и подкрепен от БСП Румен Томов. Според информацията на ЦИК при 100% обработени протоколи за него са гласували 56,61% от избирателите.

В Перник досегашният кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) също остана втора с 47,68% от гласовете. Нов кмет ще бъде Станислав Владимиров от БСП, който спечели с 50,27% от гласовете.

БСП направи пробив и в Разград, където кандидатът на левицата Денчо Бояджиев спечели с 54,32% от гласовете пред досегашния кмет Валентин Василев (ГЕРБ), който получи подкрепата на 42,48% от избирателите.

Ямбол също ще има нов кмет след като Валентин Ревански от формацията „Пряка демокрация“ спечели с 61,92% от гласовете пред кандидата на БСП Катя Георгиева, която получи подкрепата на 35,27% от гласувалите. Досегашният кмет на града Георги Славов от ГЕРБ не стигна до балотаж.

Във Видин издигнатият от местна коалиция СДС Цветан Ценков спечели с 58,27% от гласовете пред досегашния градоначалник Огнян Ценков от ГЕРБ.

Нови стари кметове

Във втория по големина град Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров спечели с 57,32% пред Славчо Атанасов, издигнат от НФСБ и ВМРО, който има 38,1%. Досега в града под тепетата управляваше Иван Тотев от ГЕРБ.

Във Варна досегашният градоначалник Иван Портних (ГЕРБ) спечели с 60,79% от гласовете пред кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи 35,99% от гласовете.

Досегашният градоначалник на Смолян Николай Мелемов спечели вота с 56,73%. На второ място в града остана Стефан Сабрутев от БСП.

В Сливен досегашният кмет Стефан Радев от ГЕРБ също спечели изборите с подкрепата на 64,75% от избирателите. Втори остава Кольо Милев от БСП.

В Ловеч също досеганият градоначалник Корнелия Маринова (ГЕРБ) печели с крехко мнозинство от малко над 300 гласа пред Радина Банкова от БСП.

В Силистра настоящият кмет Юлиян Найденов от ГЕРБ също си осигури нов мандат след като спечели 52,12% от гласовете. Втори остана Момчил Неков от БСП.

В Търговище досегашният кмет Дарин Димитров (ГЕРБ) спечели с 69,41% от гласовете пред кандидата от ДПС Хамди Илиязов.

В Шумен досегашният кмет Любомир Христов (ГЕРБ) ще остане градоначалник след като спечели със 77 гласа пред Венцислав Венков от БСП.

В Плевен настоящият кмет Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, спечели нов мандат. Той получи 50,6% от гласовете, а втори в балотажа остана кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров с 47,24% от гласовете.

В Добрич досегашният кмет Йордан Йорданов, издигнат от местна коалиция ДБГ, спечели с 66,54% пред кандидата на ГЕРБ Надежда Петкова, която получи подкрепата на 31,97% от гласувалите.

В Пазарджик кмет остава Тодор Попов, издигнат от местната коалиция „Новото време“.

Кметове от първи тур

Още на първи тур бяха избрани кметове на девет областни града. В Бургас настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ спечели убедително с 65.83% от гласовете. Във Велико Търново победи Даниел Панов от ГЕРБ с 60.55% подкрепа. Във Враца Калин Каменов от ГЕРБ беше избран с 72.79% от гласовете. В Габрово настоящият кмет Таня Христова от ГЕРБ спечели с 58.69%. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кюстендил Петър Паунов събра подкрепа от 54.96% от избирателите.

В Монтана също беше избран кмет още след първия тур. Златко Живков от местна коалиция, включваща ГЕРБ и СДС, победи убедително с 71.75%. В Стара Загора очакван победител е досегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров с 68.63%. Станислав Дечев от ГЕРБ спечели с 51.42% от гласовете в Хасково. В Кърджали на първи тур спечели Хасан Азис от ДПС с 53.02%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG