Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Демократична България“: Постигнахме успехи, но има още какво да се желае


Атанас Атанасов и Христо Иванов по време на предизборната кампания
Атанас Атанасов и Христо Иванов по време на предизборната кампания

Голямата промяна, която ние си поставяме като цел, не се случи на тези избори. Такъв беше коментарът на лидера на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов след местните избори.

„Независимо от добрите резултати, които постигнахме, има още много какво да се желае“, каза Иванов. „С тази нотка на трезвост трябва да отчетем и това, което успяхме да постигнем на тези избори - успяхме да потвърдим и разширим електоралния периметър от европейските избори. Имаме представители в местната власт, и то не само в София, но и в цялата страна“, допълни той.

Като ефективен инструмент за промяна от коалицията отчетоха както спечелените кметски постове в осем столични района, така и групата на „Демократична България“ в Общинския съвет. Относно районните кметове, номинирани от коалицията, Иванов каза, че те „трябва да подходят със съзнанието, че ще има много труднотсти и на тях се пада голямата отговорност да превърнат резултатите от тези избори в промяна“.

Коалицията също отчете, че е имало много сигнали за изборни нарушения. „Има много симптоми за купен вот. (...) Друго тревожно нещо е голямото количество невалидни бюлетини – 10% от всички подадени“, каза Атанас Атанасов, съпредседател и лидер на ДСБ.

От коалицията заявиха, че започват подготовката си за следващите парламентарни избори, на които имат амбицията да излъчат представители в Народното събрание. „Тези избори свършиха, но предстоят парламентарни. Данните са много важни, за да преценим къде имаме по-сериозен ръст и къде трябва да работим повече“, каза Атанасов.

От формацията обещаха представителите им в местната власт на София да работят за децентрализация, която определиха като важен аспект от процеса на промяна на модела на управление. „Премахването на хегемонията на ГЕРБ в София може да се случи като се сменят условията за управление“, каза Христо Иванов.

„След като избирателите са ни припознали като инструмент за промяна, ние сме длъжни да оправдаем тези очаквания“, завърши той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG