Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият в шпионаж Малинов се озова в Москва и получи награда от Путин


Владимир Путин връчва на Николай Малинов ордена
Владимир Путин връчва на Николай Малинов ордена

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов получи в Москва държавна награда от президента на Руската федерация Владимир Путин. Орденът на Дружбата е съпътстван от парична премия в размер на 2,5 млн. рубли (около 70 хил. лева). Наградата се връчва за „особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното уважение между народите“.

В България Николай Малинов е обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс: „Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Заради това обвинение Малинов има наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана да напуска страната.

Той обаче е заминал за Русия след разрешение от съдия Андон Миталов от Специализирания съд да напусне страната между 1 и 5 ноември. Това стана известно след съобщение на главния прокурор Сотир Цацаров, който изпрати по този повод сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет. Проблемът, според Цацаров, е, че съдията не се е произнесъл по същество по мярката, каквото е искането на Малинов, а му е разрешил да напусне страната само за пет дни.

Защитата на Малинов е внесла на 21 октомври искане да бъде отменена мярката, която забранява напускане на страната. Целта е била той да участва в мероприятия от Фонд „Руски свят“ и Международния славянски съюз, както и за връчване на награда.

По-късно руски медии предадоха за връчването на наградата. Николай Малинов бе гост и в студиото на телевизионния канал „Россия 24“. Водещият го пита как така е в Русия, след като има забрана да напуска България. „Достатъчен аргумент за българското правосъдие ли е това, че получавате награда от президента на Русия? – Да, разбира се“, отговаря Малинов. Той коментира, че наградата му е най-високото отличие за чужденци и тя е отговор на шпионския скандал в България.

Миналата седмица стана известно, че България е обявила за „персона нон грата“ първи секретар от посолството на Русия, а по-късно отказа и виза на предложен от Москва военен аташе.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG