Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адриана и Бояна, които в комплект правят мелба от дизайна


Бояна Гяурова и Адриана Андреева
Бояна Гяурова и Адриана Андреева

Смесване на различните перспективи в дизайна, подкрепа за дизайнери с оригинален подход, срещи с представители на актуални проекти от български творци и годишен фестивал с международно участие.

Вероятно мислите, че всичко това се случва в Лондон, Париж, Милано или Берлин и зад него стоят огромни компании с хиляди долари. Грешите. Всичко това се случва в София и е дело на две жени – Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

За втора година те организират Melba Sofia Design Festival, който ще се проведе от 7-ми до 30-ти ноември в София. Събитието ще включва изложби на постиженията на най-добрите ни дизайнери и симпозиум, по време на който ще говорят московската компания за бранд идентичност Shuka, ирландският мултимедиен артист Джо Каслин, Лиза Премияк от списанието The Calvert Journal, швейцарското студио за типография Grilli Type и други. Тази година събитието включва и филмова програма, по време на която ще бъдат излъчени 6 ленти за дизайна и изкуството в Generator София.

Историята на съвместната работа на Адриана и Бояна започва през 2008 г., когато за пръв път се срещат в списание „Едно“. Впоследствие си партнират в различни проекти, а през 2015 г. създават „Студио Комплект“, в което се занимават с куриране на изложби, организация на събития, писане на текстове и консултация на различни български компании и агенции като „Хармоника“, „Каменица“, СКЛАДА, „Капитал“ и други. Двете са и съоснователи на Generator София.

„Комбинация от най-различни вкусове, шарения, всичко това ни харесва, това е в основата на мелбата, селектираме от различни области дизайнери с различни техни дела, но винаги водещото да е качествената работа и новият подход към дизайна“, казва в интервю Бояна, относно избора за името на фестивала.

Тази година програмата е обогатена с филмовите прожекции, а за догодина целта е да се състоят повече образователни събития.

Една от най-важните дейности, която е и мисия на двете дами е представянето на българските дизайнери. Има време и за изява и създаване на контакти около фестивала.

„Много от тези дизайнери [чийто работи са намерили място в дейността на Melba ред. Бел]ни казват, че са били намерени за работа или за сътрудничество през тази платформа или през срещите на живо. Всичко това означава, че започнатото само преди 2 години, през 2017 г., показва много положителни резултати, защото дизайнерите използват всичко като тяхна визитка и като начин да се запознават със свои колеги. Затова и смесването е важно – много често един графичен дизайнер не познава един сценограф или продуктов дизайнер и т.н. Тук те се запознават и започват общи проекти“, казва пред Свободна Европа Адриана.

Двете дами подчертават, че в работата им няма претенция за всеобхотност. За тях е важно извеждането на няколко дисциплини на преден план и показване на илюстрации, които са влезли в конкретни проекти.

Адриана е журналист по образование, а профилът и е творческо писане, като освен всички проекти, свързани с дизайна, пише и поезия, която може да бъде прочетена в списание "Свема". Бояна завършва кинознание и история на културата в Кьолн, след което се завръща в България. Освен многобройните проекти, в част от които си партнира с Адриана, тя е и едно от главните действащи лица зад издаването на книгата „Българската нова вълна“.

„Дизайнът е нещо, което касае всеки от нас и всеки се сблъсква с дизайна във всичко, което прави. Дали телефонът, който ползва, приложенията, които ползва, как живее в дома си. Дизайн е всичко, което има някакво оформление, дава някаква интерпретация как да се ползва, а в днешно време може да е чисто концептуален и да обръща внимание на проблеми“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG