Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата съди Домусчиеви за 52 млн. лева


Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

Кирил и Георги Домусчиеви ще трябва да платят многомилионната неустойка за неспазване на поетите през 2008 г. ангажименти по приватизацията на „Български морски флот“ (БМФ), съобщи Медиапул. До това се стига поради факта, че „Кей Джи Маритайм Шипинг“, притежавано от фирмата на братята „Адванс Пропъртис“ не е запазило тонажите на корабите, числеността на персонала и увеличаването на заплатите до края на 2018 г., когато е изтекъл десетгодишният период за контрол по сделката.

През септември 2019 г. от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) са наложили затова глоба на фирмата на Домусчиеви от 52 млн. лева. От ведомството, което е наследник Агенцията за приватизация, не са получили сумата в законово установения срок. Поради всичко това от АППК планират да заведат дело срещу фирмата на българските бизнесмени пред Арбитражния съд в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2016 г. братята Домусчиеви, които са известни и като собственици на „Нова броудкастинг груп“ и футболния „Лудогорец“, се опитаха да избегнат санкцията, като тогава арбитражният съд реши в тяхна полза, но така създаде предпоставки за неизпълнение на редица други приватизационни договори.

Тогава в управляващата коалиция се разяри сериозна конфронтация, в която ключова роля зае тогавашният вицепремиер Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ дори изяви готовност да внесе документи, с които концесията, взета от Домусчиеви през 2008 г., да бъде оспорена.

В крайна сметка решението бе обжалвано пред Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане в БТПП, откъдето пък прекратиха производството, тъй като установиха, че нямат компетентност да го гледат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG