Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чисто човешки". Прокуратурата първо забрани, а после разреши на лидера на БОЕЦ да пътува за операция


Георги Георгиев и съпругата му Мариела
Георги Георгиев и съпругата му Мариела

Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може безпрепятствено да напусне страната на 11 ноември, за да стане бъбречен донор на съпругата си Мариела в специализирана болница в Гренобъл.

Това заяви говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев пред Свободна Европа, след като самият Георгиев съобщи по-рано във вторник, че разследващите са му издали повторна забрана, за да попречат на планираното му от месеци пътуване. Съпругата му е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност от близо три години и трансплатацията се явява животоспасяваща за нея.

Георгиев е обвиняем за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на "Канал 3", които през юни в продължение на три дни преследваха него и съпругата му в опит да снимат интервю. Именно по това дело са му наложени две последователни забрани да напуска страната. Отделно от досъдебното производство на прокуратурата по случая, срещу Георгиев се води наказателно дело от частен характер заради спречкването със служителите на кабелната телевизия.

По думите на говорителя на Видинската окръжна прокуратура втората забрана е издадена от окръжния прокурор Ваня Ненкова във връзка с постъпила информация на 31 октомври, че Георгиев смята да напусне страната. След като разбрала във вторник, че става въпрос за планирана бъбречна трансплантация, а не за евентуално бягство, "чисто човешки" тя е отменила забраната.

Георгиев обаче коментира пред Свободна Европа, че това не е вярно, тъй като издадената на 31 октомври повторна забрана да напуска страната му е връчена във вторник.

Освен това добави, че прокурор Ненкова няма как да е разбрала днес за състоянието на съпругата му, тъй като още преди месец адвокат Николай Хаджигенов е подал молба за отмяна на първоначално наложената забрана, прилагайки небходимата медицинска документация. Тогава семейството е закупило и самолетни билети за Гренобъл. Самият лидер на БОЕЦ е информирал разследващия полицай по делото му за предстоящата операция още през юли, но тогава не е била ясна точната дата.

Георгиев разказа още, че към 15.00 часа във вторник е отишъл в Окръжната прокуратура във Видин, за да попита прокурор Ненкова две неща – "защо иска да убие съпругата ми и защо е заличила от делото адвокат Хаджигенов"? Той е искал да разбере и дали това се случва по личното нареждане на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, срещу когото БОЕЦ организира серия от протести в София. Прокурор Ненкова обаче не е пожелала да разговаря с Георгиев.

От прокуратурата засега не предоставят официална информация защо Хаджигенов е бил заличен от делото, а вместо него е назначен служебен защитник на обвиняемия. По думите на Георгиев той лично е упълномощил Хаджигенов да го представлява и двамата са се явявали два пъти пред разследващите.

След като е напуснал сградата на прокуратурата във вторник, лидерът на гражданското движение е бил съпроводен от полицейски патрул, а впоследствие му е поредна призовка да се яви пред разследващите в сряда – "60-та юбилейна за тази година". Според Георгиев активността на разследващите срещу него е изцяло заради "десетките внесени от нас сигнали за корупция, десетки акции и инициираните от нас протести срещу срамния избор и назначение на Гешев за главен прокурор".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG