Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата срещу БОЕЦ: хронология на една забрана и един сменен адвокат


Георги Георгиев по време на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на 23 октомври в София
Георги Георгиев по време на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на 23 октомври в София

Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев привлече преди ден медийното внимание, обявявайки че прокуратурата повторно му е забранила да напуска страната и така възпрепятства заминаването му за Гренобъл на 11 ноември, където трябва да стане донор на бъбрек на съпругата си Мариела.

Наред с това стана ясно, че прокуратурата еднолично е заличила неговия адвокат по делото му за нанасяне на леки телесни повреди на двама служители на "Канал 3" и го е заменила със служебен. Без да уведоми нито Георгиев, нито упълномощения му защитник Николай Хаджигенов.

Последва реакция от Окръжния прокурор на Видин Ваня Ненкова, която зае ръководния пост след като пое делото срещу лидера на БОЕЦ, но продължи да води разследването, което иначе е от компетентността на районна прокуратура. Тя отмени забраната на Георгиев да напуска страната, приемайки вече, "че същият не възнамерява да напусне страната с цел да се укрие, а с оглед предстояща планувана операция във Франция".

Самият обвиняем не повярва, че това се е случило, тъй като същия ден му бе връчено копие от въпросната забрана, постановена от Ненкова на 31 октомври. Именно тогава тя бе получила информация, че Георгиев възнамерява да напуска страната и очевидно бе решила да попречи на евентуалното му бягство.

Хаджигенов за забраната на Георги Георгиев да напуска страната
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

В крайна сметка лидерът на БОЕЦ получи в сряда копие от прокурорското постановление, с което забраната му бе отменена, за да може да замине за Гренобъл със съпругата си. Остана обаче въпросът – остава ли в действие първата забрана, за която говорят той и Хаджигенов?

Една или две забрани?

Свободна Европа отправи този въпрос към говорителя на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев, който отговори, че срещу Георгиев е издадена само една забрана – на 31 октомври, която е отменена на 5 ноември.

Той дори призова обвиняемия и защитата му да покажат постановлението за другата, щом твърдят, че забрана е налагана още преди тази от края на октомври.

"Не мога да покажа нито едно постановление, защото те не ги пращат", отговори му задочно пред Свободна Европа адвокат Хаджигенов.

Фрагмент от постановлението на прокурор Ненкова, с което отменя забраната за напускане на страната на Георгиев
Фрагмент от постановлението на прокурор Ненкова, с което отменя забраната за напускане на страната на Георгиев

Така или иначе, от Видинската окръжна прокуратура нееднократно увериха, че Георгиев няма да бъде спрян на летището на 11 ноември, когато трябва да замине заедно със съпругата си Мариела за бъбречната ѝ трансплантация в Гренобъл. В потвърждение на това прокурор Ненкова е наредила за свалената забрана да бъдат уведомени полицията и митницата във Видин, както и граничната полиция в София.

Остава обаче въпросът – защо толкова тежка мярка за процесуална принуда се ползва срещу обвиняем за нансяне на леки телесни повреди? Според обяснението на самия Георгиев – това е част от държавния натиск, упражняван върху него заради активните му действия срещу прокуратурата и лично срещу Иван Гешев. Така той обяснява и решението на прокурор Ненкова да смени адвоката му със служебен защитник, въпреки че той лично е упълномощил Николай Хаджигенов.

Как се заличава упълномощен адвокат?

Георги Георгиев е привлечен като обвиняем по въпросното дело на 8 юли. На 16 юли лично му е предявено прокурорското постановление, с което му е повдигнато обвинението за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души. На 22 юли адвокат Хаджигенов изпраща молба, с която уведомява разследващите, че ще защитава Георгиев по делото.

"Към молбата е приложено заверено от адв. Хаджигенов копие от пълномощно от 18.07.2019 г.", посочва Софийската апелативна прокуратура (САП) в постановлението си от 25 октомври, с което потвърждава заличаването на Хаджигенов като адвокат на Георгиев.

На 31 август двамата се запознават с материалите по делото като "в протокола е отразено изявление от обвиняемия Георгиев, че желае предявяването на материалите при приключване на разследването да бъде извършено на упълномощения от него защитник адв. Хаджигенов".

Въпреки наличието на заверено писмено пълномощно и протоколирано заявление от лидера на БОЕЦ, че желае да бъде защитаван именно от този адвокат, на 13 септември прокурор Ненкова констатира, че "приложеното по делото пълномощно от адв. Хаджигенов е общо и не е изпълнено изискването защитникът да е надлежно упълномощен по конкретното наказателно производство".

Хаджигенов за заличаването му като адвокат на Георги Георгиев
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

"Липсата на такова изрично упълномощаване на адв. Хаджигенов да защитава Георги Георгиев по настоящото наказателно производство означава, че адв. Хаджигенов не е придобил качеството на защитник, съответно не може да участва в процесуалните действия по делото", приема още САП.

Така към този момент лидерът на БОЕЦ има само служебен защитник, назначен от прокуратурата. По този повод Хаджигенов внесе в сряда жалба до главния прокурор Сотир Цацаров.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG