Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото правителство в Румъния предложи двама еврокомисари


Едно от първите неща, които новият премиер на Румъния Людовик Орбан обеща бе възможно най-бързо да издигне номинация за еврокомисар
Едно от първите неща, които новият премиер на Румъния Людовик Орбан обеща бе възможно най-бързо да издигне номинация за еврокомисар

Новото центристко правителство на Румъния номинира двама кандидати за еврокомисари – евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина-Йоана Вълян. Това обяви премиерът Людовик Орбан, цитиран от Ройтерс.

„След консултации с румънския президент решихме да номинираме двама кандидати“, каза Орбан.

До момента бяха отхвърлени номинациите на Рована Плумб, която бе заподозряна в конфликт на интереси, бившите евродепутати Виктор Негреску и Дан Ника, както и на държавния секретар по европейските въпроси Габриела Чиот. След успешния вот на недоверие срещу правителството на социалдемократите от Брюксел заявиха, че бившият премиер Виорика Дънчила няма право да преговаря от името на страната си.

Тези и други отхвърлени номинации доведоха до забавянето с месец на встъпването в длъжност на новата Европейска комисия.

Тази седмица управлението на държавата бе поето от Орбан, а самият той заяви, че едно от първите му решения ще бъде свързано именно с номинацията на еврокомисар.

Валеан е член на Националната либерална партия (НЛП) на Румъния и евродепутат от 2007 г. насам. През 2019 г. тя оглави Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Мурешан също има минало като евродепутат като за пръв път е избран през 2014 г. Той е заместник-председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента и също е член на НЛП. Друга от ролите, които заема в ЕНП е на говорител на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG