Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съставянето на новата Европейска комисия ще се забави


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Избраната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска повече време, за да попълни екипа си, след като трети, предложен от нея кандидат за еврокомисар, беше отхвърлен от Европейския парламент.

В изявление в четвъртък вечер тя даде се разбере, че няма да успее да се вмести в графика на Европейския парламент за утвърждаване на състава на Комисията. До 17 октомври становищата на парламентарните комисии, ангажирани с изслушванията на кандидат-комисарите трябваше да бъдат предадени на Председателския съвет, за да може той да насрочи гласуването в пленарната зала на екипа на Фон дер Лайен на 23 октомври.

Това обаче не може да се случи, след като Европейският парламент отхвърли трима от кандидатите и трябва да бъдат номинирани нови комисари, които да преминат изслушване за компетентност пред евродепутатите, преди да бъде одобрена цялата Комисия.

Кандидатите от Румъния Рована Плумб и от Унгария Ласло Трочани бяха отхвърлени заради конфликт на интереси, а в четвъртък евродепутатите отказаха и на Силви Гулар, номинирана от Франция, да заеме пост в Европейската комисия заради съмнения в нейната лоялност.

Фон дер Лайен още не се е срещнала с номинирания преди 10 дни от правителството на Виктор Орбан Оливер Вархели за комисар по разширяването и е отхвърлила предложената от Румъния замяна с Дан Ника за комисар по транспорта. Говорител на Европейската комисия съобщи, че преговорите продължават за намиране на подходящи кандидати, които да не нарушават балансите в Комисията. Фон дер Лайен беше постигнала паритет по полове, който румънското предложение би нарушило.

Очаква се и Франция да предложи ново име на мястото на Гулар. В четвъртък френският президент Еманюел Макрон коментира, че нейното отхвърляне е резултат от „политическа игра“ и добави, че ще разговаря с Фон дер Лайен новият френски кандидат да запази влиятелния ресор на комисар за вътрешния пазар.

„Не бива да губим от поглед какъв е залогът: следващите пет години ще бъдат решаващи за Европа в трудна глобална среда. Европа трябва да се справи с Брекзит, с търговските въпроси и конфликтите в съседните си страни. Изправени сме и пред големи предизвикателства като изменението на климата, дигитализацията и миграционните потоци“, заяви бъдещата председателка на Еврокомисията след разговори с председателите на големите парламентарни групи и с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Фон дер Лайен призова за повече време, за да може да се обмислят внимателно следващите стъпки, като това е обща цел на Комисията и на парламента.

Все още не е ясно колко допълнително време ще е нужно, но процедурата изисква Фон дер Лайен да се срещне с кандидатите, след като те бъдат номинирани от правителствата на трите държави и да определи ресорите им. След това те трябва да отговорят на писмени въпроси на ресорните парламентарни комисии, а след това да се явят на изслушване пред тях. Кандидатите трябва да получат и време да се подготвят по ресорите, които ще управляват.

Според европейските правила действащата Европейска комисия остава, докато не бъде утвърдена новата. Смяната на върха в изпълнителния орган на ЕС трябваше да се осъществи на 1 ноември.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG