Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът отхвърли френския кандидат за еврокомисар


Силви Гулар
Силви Гулар

Кандидатът за еврокомисар за вътрешния пазар на ЕС Силви Гулар беше окончателно отхвърлена от Европейския парламент, който в четвъртък повторно я изслуша за компетентност за заемане на поста.

С 82 на 29 гласа при един въздържал се при таен вот в комисиите за вътрешен пазар и за индустрия Гулар не беше допусната за член на комисията на Урсула фон дер Лайен заради съмнения в нейната лоялност и морални качества.

Срещу френската кандидатка са гласували депутатите от най-големите групи ЕНП, Социалисти и демократи и Зелените.

В Туитър Гулар написа, че приема с уважение решението на парламента и благодари на френския президент Еманюел Макрон и на Урсула фон дер Лайен за доверието, както и на депутатите, които са я подкрепили.

Силви Гулар беше подложена на второ изслушване пред двете парламентарни комисии в четвъртък, което беше изцяло доминирано от въпроси за разследването, което се води срещу нея за злоупотреба със средства на Европейския парламент, както и за конфликт на интереси. Подуправителката на Френската национална банка трябваше да подаде оставка през 2017 г. като министър на отбраната заради започналото разследване срещу нея, че като евродепутат е плащала на свой сътрудник с европейски средства, за да върши партийна работа във Франция.

Повечето от изказалите се депутати акцентираха, че щом тя е трябвало да напусне френското правителство, то стандартът за еврокомисар не бива да е по-нисък.

Гулар отказа да обещае, че ще подаде оставка, ако френските власти я предадат на съд заради асистента й. Според нея подобен ангажимент би я поставил в неравнопоставена позиция спрямо останалите членове на Европейската комисия. Тя се ангажира само да се консултира с председателката Фон дер Лайен, ако се стигне дотам и настоя към нея да се приложи презумцията за невиновност, докато тече разследването във Франция и в европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Шансовете на френската кандидатка спаднаха рязко, след като парламентарната група на ЕНП пусна по грешка в Туитър информация, според която евродепутатите от ЕНП, Зелените, крайната левица и евроскептиците ще гласуват срещу Гулар, а тя има категорична подкрепа само на своята група „Обнови Европа“. Туитът, предназначен за вътрешна комуникация в групата, беше изтрит от Туитър.

Гласуването в двете комисии е окончателно и сега Урсула фон дер Лайен трябва да номинира нов кандидат за европейски комисар. Това усложнява нейната задача, след като парламентът отхвъли заради конфликт на интереси и кандидатите от Румъния и от Унгария.

Във вторник полският кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски издържа успешно второто изслушване за ресора земеделие след неубедително първо представяне.

Гулар беше отхвърлена за първи път след тричасово изслушване на 2 октомври и трябваше да отговаря на допълнителни писмени въпроси. 58-те представени от нея страници също не удоволетвориха депутатите и те поискаха второ прослушване от 90 минути, след което беше проведен тайният вот.

Съставът на новата Европейска комисия ще бъде гласуван окончартелно на 23 октомври, за да може тя да встъпи в длъжност на 1 ноември. Засега парламентът не е коментирал дали при настоящото развитие на ситуацията този график ще може да бъде спазен, тъй като кандидатите за комисари трябва да имат време да се подготвят, за да се явят на изслушвания за компетентност пред ресорните парламентарни комисии.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG