Връзки за достъпност

Извънредни новини

Криза на 13-ия етаж: четирима комисари отхвърлени за седмица


Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Още невлязла на 13-ия, председателски етаж в централата на Европейската комисия в Брюкел, управленските умения на Урсула фон дер Лайен са поставени на изпитание и то от приятелския огън на Европейския парламент. За по-малко от седмица евродепутатите отхвърлиха или създават сериозни проблеми пред четирима от избраните от нея членове на бъдещата Европейска комисия.

След като блокираха избора й за комисари по транспорта и по разширяването - Рована Плъмб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария, заради конфликт на интереси, евродепутатите скъсаха на задължителното изслушване за компетентност още двама кандидати за еврокомисари. Силви Гулар от Франция и Януш Войчеховски от Полша не получиха зелена светлина след изслушванията си в ресорните комисии и ще трябва да отговорят на допълнителни въпроси и да се явят на второ изслушване.

Разследваният кандидат

Силви Гулар, кандидат за еврокомисар за вътрешния пазар
Силви Гулар, кандидат за еврокомисар за вътрешния пазар

Гулар, която получи при разпределението един от най-обширните и най-влиятелни ресори в бъдещата Комисия – вътрешен пазар, индустриална политика и услуги, дигитализация, туризъм и отбранителния фонд на ЕС, не беше одобрена от старшите представители на политическите партии в парламентарните комисии за вътрешния пазар и потребителите и за промишлеността.

Причината – съмнение в нейните морални качества и независимост да заема поста. Гулар, доскоро една от звездите на Европейския парламент и два мандата евродепутат, показа познания и увереност по обширния си бъдещ ресор. По време на интервюто тя не се поколеба да изразява категорични мнения по чувствителни въпроси като данъчното облагане, минималната заплата и изкуствения интелект.

Поводът са продължаващите разследвания срещу нея във Франция и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.


Гулар обаче не успя да убеди депутатите от ЕНП, Зелените, социалистите и крайната левица, че морално отговаря на високите изисквания за поста. Поводът са продължаващите разследвания срещу нея във Франция и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за първия й парламентарен мандат. Тогава Гулар назначава към екипа си в Европейския парламент служител, който обаче е ангажиран единствено с това да движи партийни въпроси във Франция. Въпреки това Гулар му плаща с парите, предвидени за издръжката на парламентарните си сътрудници.

Скандалът, предизвикан заради евентуална злоупотреба с европейски средства, доведе до оставката на Силви Гулар като министър на отбраната на Франция през 2017 г., само месец, след като бе назначена на поста. Пред евродепутатите тя обясни, че става дума за административно нарушение, което е направено без умисъл. Френската кандидаткка трябваше да отговоря и на серия въпроси, свързани с работата й като консултант на американската неправителствена организация Berggruen Institute по време на евродепутатския й период.

След изслушването ЕНП заяви, че „облак на съмнение е надвиснал над Силви Гулар“, която трябва да даде допълнителни доказателства, че ще може свободно да изпълнява функциите си на европейски комисар.

Подобна е позицията и на социалистите, в чиято група Гулар е работила като евродепутат между 2009 и 2017 г. След тричасовото й изслушване в сряда вечер социалистите съобщиха, че не са убедени и че „назначаването й повдига много въпроси“, особено за евентуалната афера с парламентарните й сътрудници.

Социалистите смятат освен това, че ресорът й е твърде голям, за да може да се ръководи от един човек. Гулар ще е единствената от членовете на Комисията, която ще отговаря за работата на три генерални дирекции на ЕК. Зелените също искат повече отговори, особено по плановете й да намали отпадъците, произвеждани от европейската икономика.

В защита на компетентността на френската кандидатка се обявиха само нейните съпартийци от „Обнови Европа“. За тях Гулар е „точният човек за вътрешния пазар“, показала силни лидерски качества по време на изслушванията, както и задълбочени познания по бъдещата си работа.

За разлика от Рована Плумб и Ласло Трочани, които бяха спрени още преди да достигнат до устното интервю заради конфликт на интереси, при Гулар такъв не беше установен от правната комисия, която е първата цедка пред одобрението за еврокомисарския пост.

Сега Силви Гулар ще трябва да отговори на три допълнителни въпроса и ако те се сторят незадоволителни за депутатите, да се яви на второ устно интервю пред парламентарните комисии.

Кандидатът без домашно

Януш Войчеховски, кандидат за еврокомисар за земеделието
Януш Войчеховски, кандидат за еврокомисар за земеделието

Случаят с полския кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски е много по-ясен. Той показа недобро познаване на земеделския ресор, в който му предстои да работи през следващите пет години и евродепутатите единодушно решиха да го върнат да се подготви по-добре.

Войчеховски, понастоящем член на Европейската сметна палата, в миналото също като Гулар е бил евродепутат. Той се опита да спечели по време на тричасовото си изслушване във вторник евродепутатите, но не успя да ги спечели. Главната причина – неспособността му да даде категорично мнение по повечето въпроси, които му бяха задавани за намерениямата му за реформиране на Общата селскостопанска политика.

Войчеховски изпитваше и явни затруднения да се изразява на английски език, въпреки това проведе цялото си интервю на английски.


Повечето от зададените му въпроси получаваха отговор, че като комисар той ще бъде отворен за предложения от Европейския парламент. Войчеховски изпитваше и явни затруднения да се изразява на английски език, въпреки това проведе цялото си интервю на английски. Според ЕНП представянето на полския кандидат е било „много слабо“, като той е избегнал конкретните отговори на много въпроси, а мнението му по други е оценено като „наистина странно“.

Социалиситте също искат повече „детайлни и амбициозни отговори“. Според тях прослушването на Войчеховски е било „разочароващо“. Социалистите смятат, че кандидатът „няма ясна визия за бъдещето на селскостопанската политика в дългосрочен план“. Полският претендент, чиято партия е от групата на консерваторите, не бе одобрен и от либералите, които оценяват отговорите му като „твърде неясни и уклончиви“, особено по отношение на реформата в Общата селскостопанска политика до 2027 г., която в момента се обсъжда от евроинституциите.

Полският кандидат вече пише отговори на допълнителни седем въпроса, а второто му устно интервю е насрочено за вторник.

Ако и второто изслушване е неуспешно, кандидат-комисарят трябва да бъде сменен или да му се даде различен ресор.

Междувременно в Европейския парламент активно се заговори за размяна на ресорите между Румъния и Унгария. Заради преговорите между Будапеща и Букурещ и напрежението в Румъния между президент и правителство за новата номинация за еврокомисар, Фон дер Лайен още не се е срещнала със заместниците на отхвърлените комисари. Унгария предложи посланика си в Брюксел Оливер Вархани за еврокомисар за разширяването, а Румъния се колебае кого да посочи за комисар за транспорта. Забавянето намалява времето за подготовка на кандидатите за изслушването в Европейския парламент.

Преминаването през устното допитване е задължителен елемент от процедурата за одобряване на кандидатите за еврокомисари. Преди всички те да получат положителна оценка за професоналната си пригодност и морални качества от съответните парламентарни комисии, Европейската комисия не може да бъде одобрена и назначена.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG