Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поправителна сесия. Полският еврокомисар получи 5+ по земеделие


Януш Войчеховски беше единодушно одобрен за европейски комисар по земеделието след повторно изслушване в Европейския парламент
Януш Войчеховски беше единодушно одобрен за европейски комисар по земеделието след повторно изслушване в Европейския парламент

Полският кандидат за еврокомисар Януш Войчеховски беше одобрен от Европейския парламент за ресора земеделие след допълнително прослушване в Брюксел днес.

Войчеховски отговаря в продължение на 45 минути на нови въпроси от евродепутатите, след като миналата седмица парламентарната комисия за земеделие го отхвърли след тричасово интервю като недостатъчно подготвен за поста.

Днес Войчеховски избра различна стратегия - да отговаря на родния си полски език, вместо на английски, както в първото допитване и демонстрира повече увереност при отговорите, коментираха говорителите на основните политически партии.

Зелената светлина за Войчеховски ще позволи да се развърже възела около кандидатите на Румъния и Унгария, които бяха отхвърлени заради конфликт на интереси. Въпреки че Букурещ и Будапеща подмениха кандидатите с нови, те все още не са се срещнали с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която трябва да им определи ресорите преди да бъдат изслушани от Европейския парламент.

"Като цяло кандидатът се представи много по-добре, отколкото на първото изслушване при отговорите на въпросите", заяви говорителят на ЕНП по земеделските въпроси Херберт Дорфман. А говорителката на либералите от "Обнови Европа" Улрике Мюлер изрази увереност, че парламентът ще може да работи с полския кандидат като комисар.

Самият Войчеховски, който е член на Европейската сметна палата, заяви пред депутатите, че е отгледан на село, разбира проблемите на фермерите и е готов да ги защитава от всеки, дори от колегите си в Еврокомисията.

"Получих ясен сигнал, че искате новият комисар не само да е отворен за дебат, но и готов да действа. Аз съм готов да стигна докрай в полза на фермерите", заяви Януш Войчеховски.

Пътят му до одобрението на парламента беше дълъг, след като той на два пъти трябваше да отговаря на писмени въпроси и да се яви на две интервюта.

Одобрението от ресорните комисии на Европейския парламент за всички кандидати за еврокомисари е задължително условие за одобрение на новата Европейска комисия, която трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG