Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виктория Гидикова и нейната "Къщичка" за усъвършенстване на деца и родители


Виктория Гидикова
Виктория Гидикова

Виктория Гидикова е на 30 години и заедно с Емилия Димитрова и Кирил Кръстев са хората зад "Къщичка" – инициатива, която събира деца и родители заедно с професионалисти от различни сфери с развлекателна, образователна и сплотяваща цел.

"Основните теми в нашата програма са насочени към опознаване и развитие на двигателната култура, творческите таланти и добрите практики за живот с нулев отпадък. Целта им е да вдъхновяват и зараждат една представа за по-красив и чист свят, с повече цветни идеи и грижа за себе си и заобикалящата ни среда", описват самите те дейността си.

Първото събитие на "Къщичка" е наречено "Детски фестивал за двигателна култура, изкуства и практики за живот с нулев отпадък" и ще се проведе в събота, 9 ноември. Въпреки името си, то е предназначено за хора от всички възрасти.

"Основната тема на фестивала се върти около добрите примери за живот без отпадъци – ще имаме компостери, посудата ще е компостируема, ще даваме 10% намаление на храни и напитки, ако клиентите носят собствени съдове. Украсата и игрите, които сме подготвили за двора, също ще са направени на zero waste тематика", споделя Виктория пред Свободна Европа.

По думите ѝ екипът на "Къщичка" е съставен от приятели, обединени от любовта си към децата, знанията, природата и приключенията. "Решихме да започнем този проект с желанието си да изградим общност, която се обединява в една идея, за да насърчи растежа на следващото поколение музиканти, учени, художници, преподаватели, предприемачи и хора."

Темата на първото събитие не е подбрана случайно: "Прекомерната консумация, постоянната нужда от нови и нови вещи, огромните количества боклук, който всеки от нас произвежда – всичко това "задушава" нас и природата. Хубавото на лошата новина е, че все повече хора вече го осъзнаваме и можем да започнем от някъде. Можем да променим мъничките си навици, да приемем и следваме добрите примери."

Затова Виктория приема като мисия да помага на хората да осъзнаят, че техните всекидневни действия имат значение. Особено важно е децата да разберат това.

"Примерите, които им даваме по един забавен и семеен начин чрез занятията и цялостния дух на фестивалите, могат да се превърнат в ценности и навици. Ценности и навици, които ще са естествени и към които ще се придържат цял живот. Това ще е подготовката им за едно по-добро и осъзнато бъдеще."

Виктория Гидикова завършва гимназия с профил разширено изучаване на изобразителни и приложни изкуства. Има бакалавърска степен по журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Последните шест години работи като уеб мениджър, но преди четири месеца напуска тази работа, за да се посвети на собствените си идеи.

Освен "Къщичка", се занимава и с други проекти като детски йога карти за игра "Moga yoga", детски дървен комплект "Въздушен град", както и апликация, посветена на грижата за домашните любимци и екологичните методи за изхвърляне и компостиране на биологичните им отпадъци "PetsCare".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG