Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП няма да спечели които и да е следващи избори. Станишев анализира резултатите на левицата


Сергей Станишев
Сергей Станишев

ГЕРБ спечели изборите, а БСП се изолира и капсулира, не направи национална кампания и ако не се върне към себе си няма да спечели никой следващ вот. Такива тези застъпва лидерът на ПЕС Сергей Станишев в свой анализ на резултатите, публикуван на официалната му фейсбук страница.

"Очевидно е, че ГЕРБ спечелиха местните избори. Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС", пише Станишев. И допълва: " На този фон БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един."

Според него вотът тази година е пропуснат шанс за левицата в България, защото "днес все повече хора търсят алтернатива. От най-ниския резултат на партията са изминали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни скандали в управлението – от "Суджукгейт" до "Апартаментгейт". И най-важното, от засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава". "В такава среда резултатите ни са разочароващи", смята бившият лидер на БСП.

Според него БСП се "изолира и капсулира". "Извън общата загриженост за изборния процес, простото замеряне с числа и самоизмерването с резултати след избори е време за анализи и разговор вътре в БСП. Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори", констатира Станишев и поставя въпроса "защо". След което отговаря: "защото БСП не е алтернатива".

"На поредни избори левицата не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила", пише още той.

Председателят на ПЕС обръща внимание на авторитарността сред социалистите, което по думите му е дело на ръководството на "Позитано 20". "Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани срещу минерални води и бизнес интереси, срещу заиграване и подкрепа от други партии. Цели организации бяха прегазени точно преди изборите – най-крещящият пример е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е защо. Заради уреден мач на новите стари кметове или заради опита партията да бъде прочистена и подредена удобно за предстоящия вътрешнопартиен пряк избор?"

Станишев смята също, че "отвлечена на националистически терен, БСП наля във ВМРО и НФСБ и освободи целия терен в център-ляво". "Точно на него се прояви гражданската енергия и немалко кандидати спечелиха места в общинските съвети с традиционни наши послания. А те може би са следващи политически проекти? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще привличат гласовете на младите, активните, работещите, на хората от центъра. А БСП ще се топи в самота. В тясната ниша на популизма. Където ръководството я постави", допълва той.

Лидерът на ПЕС дава и рецепта, как според него левицата ще възвърне позициите си. "БСП спешно да заложи на обединението вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си", пише Станишев. И призовава формацията "да застане рамо до рамо с европейската левица и да се завърне на страната на промяната, с Будапеща вместо с Орбан".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG