Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия купува руско оръжие, въпреки заплахата от американски санкции


Руската отбранителна система Панцир-С бе използвана по време на учението "Славянски щит 2019", което се проведе в Сърбия
Руската отбранителна система Панцир-С бе използвана по време на учението "Славянски щит 2019", което се проведе в Сърбия

Русия ще достави отбранителна противовъздушна ракетна система на Сърбия, въпреки предупрежденията на САЩ за възможно налагане на санкции. Системата Панцир-С ще бъде доставена в западната ни съседка „в следващите няколко месеца“, съобщи ТАСС.

През изминалата седмица специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в Белград, че Сърбия може да стане обект на санкции, ако закупи руско оръжие.

„Надяваме се сръбските ни партньори да бъдат внимателни относно всички подобни сделки“, каза той в интервю за македонска телевизия.

През миналия месец в Сърбия се проведе военното учение „Славянски щит 2019 г.“, в което участие взе и Русия. В него бяха използвани руските отбранителни системи С-400 и Панцир-С. Оказа се също, че доставката на оръжието е била направена от руски военно-транспортен самолет, който е преминал през въздушното пространство на България.

Във вторник закупуването на руско оръжие от страна на Белград бе обявено от президента Александър Вучич, който изрази надежда за избягване на потенциални американски санкции и „конфронтация с Америка“.

Сърбия продължава да поддържа силни политико-икономически отношения с Русия, въпреки поставената цел да се присъедини към ЕС. Властта в Белград няма желание да се присъедини към НАТО и отказва да налага санкции срещу Русия заради намесата в Украйна.

Западната ни съседка продължава да купува от Русия изтребители, бойни хеликоптери, танкове и друга военна техника.

През 1999 г. НАТО бомбардира Сърбия в опит да прекрати етническото прочистване в Косово, чиято независимост не се признава от Белград и Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG