Връзки за достъпност

Извънредни новини

След изборите: БСП се оплаква на Европа, Борисов мъмри десницата


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред новоизбраните 140 кмета от партията му на национално съвещание в София
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред новоизбраните 140 кмета от партията му на национално съвещание в София

Веднага след изборите хора на БСП са били подложени на тормоз с назначени ревизии, запориране на сметки и предупреждения за уволнение, заяви в четвъртък председателката на партията Корнелия Нинова. Тези факти, заедно с установените от левицата изборни нарушения, ще бъдат предадени на посланиците на страните от ЕС, европейските институции, както и на други международни организации, съобщи "Медиапул". В момента партията подготвя писма, които ще бъдат изпратени и до Съвета на Европа и ОССЕ.

Според Нинова изборите са протекли с купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск и всяване на страх.

Натискът продължава и след приключване на вота, посочи Нинова и даде примери.

Застъпници на партията в Благоевград и в Дупница са получили предупреждения за уволнение, в Пазарджик е назначена ревизия на кандидат на БСП за общински съветник, а в Септември дисциплинарно е уволнена учителка в детска градина, която е била член на Общинската избирателна комисия и е отказала да подписва документи с невярно съдържание.

Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова, която беше заедно с Нинова на брифинг в Народното събрание, заяви, че банковите сметки на фирмата ѝ са запорирани заради задължения към НАП, каквито тя няма.

Бойко Борисов отговори задочно на обвиненията, като призова Нинова да му изпрати оплакващите се от натиск, за да им се извини, ако има неоснователна злоупотреба от администрацията.

Междувременно на национално партийно събиране на ГЕРБ в София премиерът и председател на партията обвини десницата в лицето на "Демократична България" за това, че е подкрепила независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова на втория тур.

В действителност "Демократична България" не е отправяла подобен призив и не е подкрепяла никого от двете кандидатки на балотажа в София.

Борисов атакува лидерите на „Демократична България“ персонално. "Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура", заяви Борисов. "Това не е градска десница. Това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била", добави той.

Борисов съобщи, че в десницата са се "озлобили" най-много след като ГЕРБ са прокарали сделката за купуване на изтребителите F-16, започнали са изграждането на интерконектора с Гърция, по който ще може да преминава американски втечнен газ и са изгонили няколко чужди шпиони.

Присъстващият на брифинга Росен Плевнелиев, който беше държавен глава в периода 2012-2017 г., се присъедини с възмущение към "Демократична България". "Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф."

ГЕРБ пое управлението на страната през 2009 г., като от този момент се стреми да се наложи като автентичен представител на десницата. Конфликтът между Борисов и опозиционно настроените реформатори се усили през декември 2015 г., когато тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов напусна тогавашното правителство и обяви, че е изчерпал възможностите си за провеждане на адекватна съдебна реформа. По-късно Иванов оглави опозиционната партия "Да, България", а на тези избори партията му се яви в коалиция с Демократи за силна България и Зелените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG