Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските военни и проруските сепаратисти се изтеглиха от нов участък от фронтовата линия


Войници от проруските сепаратистки части се качват в камион край село Петривске
Войници от проруските сепаратистки части се качват в камион край село Петривске

Украинските части и проруските сепаратисти започнаха да се изтеглят в събота от ключов участък по фронтовата линия в източната част на страната, предаде Франс прес като се позова на украинските власти.

"Започна раздалечаването на войските" между селата Петривске и Бохданивка, заяви Богдан Бондар, високопоставен представител на украинската армия.

Изтеглянето на военните от село Петривске е част от мерките за възстановяване на доверието - условие за провеждане на четиристранна среща на върха на Нормандската четворка (Украйна, Русия, Германия и Франция), която се опитва да сложи край на тлеещия конфликт в Източна Украйна.

Петривске е третото село, от което военните се изтеглят, с което Киев смята, че е изпълнил своята част от договорката за свикване на срещата на върха. Оттеглянето трябваше да бъде извършено преди месец, но беше отложено, след като военните действия се подновиха.

Засега не е насрочена дата за провеждане на преговорите в нормандския формат, при който френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел посредничат между руската и украинската страна.

Украйна води военни действия с проруските сепаратисти в източната част на страната от април 2014 г. Над 13 хил. души са загубили живота си в тях. Европейският съюз въведе санкции срещу Русия заради започнатите от нея действия в Домбас, които продължават пета година.

По-рано сепаратистите и украинската армия се изтеглиха от Станция Луганская и от района на село Золотое.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG