Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов обеща догодина от Белград до Бургас "без светофар"


Бойко Борисов с работници на сръбския участък на транспортен коридор 10
Бойко Борисов с работници на сръбския участък на транспортен коридор 10

Премиерът Бойко Борисов обеща на сърбските граждани достъп до пристанищата Варна и Бургас, както и "пътуване до Истанбул без светофар" по време на официалното откриване в събота на сръбската част от паневропейския коридор номер 10, свързващ Залцбург с Истанбул.

"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Борисов беше поканен да открие, заедно със сръбския президент Александър Вучич, участъка от Ниш до българската граница, който е с дължина от 87 км. Българският още не е готов заради липсващата отсечка от 60 км от граничния пункт „Калотина“ до София. Борисов обеща във Фейсбук това да се случи догодина. Правителствената пресслужба съобщи, че той е разгледал хода на строителството от Сливница до Драгоман от борда на хеликоптера, с който е пътувал за Ниш и е коментирал пред придружаващите го, че вече остават "само по-лесните дейности", уточнява БТА.

Борисов благодари на сръбските си домакини и на работниците за завършения участък от магистралата, който ще улесни пътя на българските стоки към Западна Европа.

"От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през автомагистрала "Струма", разказа Борисов в Ниш.

Сръбският президент Вучич честити на гражданите новите почти 87 км и благодари на всички, които са участвали в строителството на източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград (Цариброд). Той заяви, че пътят от българската граница до Хърватия се скъсява до около 4 часа и до "малко повече до Унгария".

Вучич заяви, че скоро България и Сърбия ще свържат и газовите си мрежи, чрез участъка от „Турски поток“, който в момента се изгражда на българска територия. Сърбия ще приключи своята част от трасето до Нова година, а българската трябва да е готова догодина.

До 1 декември пътуването по източното разклонение на транспортен коридор №10 ще бъде безплатно. Изграждането му започна през 2010 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG