Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония, Албания и Сърбия подготвят пътуване с лични карти


От ляво на дясно президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама след срещата си в Охрид
От ляво на дясно президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама след срещата си в Охрид

Северна Македония, Албания и Сърбия съобщиха, че подготвят пътуване между трите държави само с лични карти вместо с паспорти, както е сега. Това ще стане преди края на годината, уточни сръбският президент Александър Вучич след среща с македонския и албанския премиери Зоран Заев и Еди Рама в Охрид през уикенда.

Облекчаването на пътуванията е част от пакет от мерки за премахване на пречките за свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора между трите държави. Те са описани в декларация, подписана в неделя от македонския премиер Заев, министър-председателят на Албания Рама и сръбският президент Вучич.

Предвижда се още въвеждане на общо разрешително за работа, взаимно признаване на дипломи и квалификации и размяна на студенти. Ще бъдат уеднаквени документите за внос и износ на стоки, а на граничните пунктове между трите държави камионите ще преминават ускорени проверки по т.нар. „бърза писта“.

Планът за сближаване на Северна Македония, Албания и Сърбия, известен като „Мини Шенген“ получи тласък, след като през октомври Скопие и Тирана не получиха обещаните покани за започване на преговори за членство в ЕС, съобщава БНР.

Македонският премиер Заев коментира в Охрид, че новата инициатива може да накара ЕС да ускори интеграцията със Западните Балкани. Сръбският президент заяви, че тя не си поставя за цел възстановяването на Югославия или създаването на Велика Албания, а подобряване на икономическото бъдеще на жителите на Балканите.

На срещата в Охрид присъстваха и Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич. Двамата заявиха, че страните им все още нямат решение дали ще се присъединят към регионалния проект.

Косовският президент Хашим Тачи написа в страницата си във Фейсбук, че инициативата е неприемлива за него и че той не желае да заменя атлантическото бъдеще на Косово с една регионална инициатива, съобщава македонският интернет сайт „24 вести“.

Следващата среща от инициативата е предвидена за 21 декември в Албания, където се очаква да присъства и бъдещият върховен представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Гражданите на Северна Македония, Албания и Сърбия пътуват безвизово в Шенген. От трите държави само Сърбия води в момента преговори за членство в ЕС, като от 2011 г. е отворила 17 от 35-те преговорни глави и е затворила две. Северна Македония и Албания имат кандидатски статут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG