Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йоханис и Дънчила отиват на балотаж в битката за президент на Румъния


Клаус Йоханис ще се изправи на балотажа срещу бившия премиер от правителството на социалистите Виорика Дънчила
Клаус Йоханис ще се изправи на балотажа срещу бившия премиер от правителството на социалистите Виорика Дънчила

Румънският държавен глава Клаус Йоханис води след първия тур на изборите за президент в Румъния, съобщи БТА. Той ще се яви на балотаж срещу бившия премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила на 24 ноември.

„Битката не е приключила. Трябва да извървим още една крачка напред след две седмици“, каза Йоханис. Прозападно настроеният досегашен президент на страната печели близо 37 % от гласовете. Той се яви на изборите като независим кандидат, но бе подкрепен от управляващата Национална либерална партия.

От своя страна опонентката му за поста Дънчила обяви, че е „щастлива“ от резултатите на първи тур. За нея са гласували 20 % от избирателите. Тя загуби поста министър-председател едва преди месец, след вот на недоверие в парламента срещу кабинета ѝ.

Трети остава представителят на „Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна с 13 % подкрепа, а четвърти е независимият кандидат Мирча Дякону, които печели 9 % от гласовете.

Изборите белязаха висока активност при румънците, живеещи в чужбина. Около 660 000 души са упражнили правото си на глас в трите дни, в които имаха право да го направят. Общата избирателна активност е около 48 %.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG