Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висшият съдебен съвет бърза с прегласуването на Иван Гешев за главен прокурор


Само седмица след като президентът Румен Радев върна избора на Иван Гешев за главен прокурор ВСС ще прегласува неговата номинация
Само седмица след като президентът Румен Радев върна избора на Иван Гешев за главен прокурор ВСС ще прегласува неговата номинация

Повторното гласуване на кандидатурата за главен прокурор е точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Това става ясно от сайта на институцията, където е публикувано решението на правосъдния министър Данаил Кирилов за свикване на Пленум.

До прегласуване на избора на Гешев се стигна, след като през миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и върна процедурата обратно към ВСС.

Въпреки че Конституцията не задължаваше Радев да посочи мотиви за решението си, от думите му стана ясно, че основна причина за него е липсата на конкурентност. Иван Гешев беше единствен кандидат за поста.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения", каза тогава Радев.

Разглеждането на указа, с който президентът върна избора на Гешев е и другата точка в дневния ред на Пленума на ВСС в четвъртък.

Иван Гешев беше избран на 24 октомври с 20 гласа „за“ и 4 „против“. По време на заседанието, продължило повече от 10 часа, на което номинацията му бе гласувана, пред сградата на ВСС имаше организирано от агенция ПИК събитие в негова подкрепа, а в района не бяха допуснати други протестиращи. Номинацията на досегашния зам.-главен прокурор беше издигната от всички 11 членове на Прокурорската колегия на висшия съдебен орган, а в негова подкрепа се изказаха редица прокурори, ДАНС, няколко звена на МВР, включително и досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Още преди решението на Радев от ВСС дадоха да се разбере, че едва ли ще се стигне до нова процедура по избор на главен прокурор. Пред БНР представляващият съвета Боян Магдалинчев обяви, че ако президентът върне процедурата, то ВСС просто ще прегласува номинацията, след което президентът по закон ще бъде принуден да подпише указа за назначаването на Гешев. Магдалинчев заяви, че единствената възможност за стартиране на нова процедура би била в случай, че Гешев не събере необходимите 17 гласа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG