Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без популизъм и партийни задачи. Фандъкова се закле за четвърти път като кмет на София


Йорданка Фандъкова по време на молебен на новия състав на Столичния общински съвет, извършен от белоградчишкия епископ Поликарп
Йорданка Фандъкова по време на молебен на новия състав на Столичния общински съвет, извършен от белоградчишкия епископ Поликарп

Йорданка Фандъкова се закле за четвърти път като кмет на София във вторник. Заедно с нея това направиха избраните на 27 октомври 61 общински съветници, както и 21 районни кмета в столицата.

Това стана на първото заседание на Столичния общински съвет (СОС) след местните избори, което беше предшествано от отслужването на водосвет. Столичните общинари и кметове се заклеха "да се водят от интересите на гражданите и да работят за тяхното благосъстояние".

Новият състав на Столичния общински съвет
Новият състав на Столичния общински съвет

В словото си пред съвета Фандъкова заяви, че вратата ѝ "ще е отворена за разговори, за идеи, за решения". Тя обаче декларира, че няма да подкрепя "популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи".

Структурни промени

Йорданка Фандъкова обеща до месец да предложи структурни промени в работата на общината, които да гарантират "по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност".

Нейните заместници ще получат нови ресори - строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт, които по думите ѝ ще позволят да се ускори развитието на града.

"Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата", обобщи кметът на София.

Начело на СОС отново е Елен Герджиков

Елен Герджиков от ГЕРБ беше преизбран за председател на общинския съвет. Той бе смятан за основен фаворит за поста още преди гласуването във вторник.

Елен Герджиков и Борис Бонев
Елен Герджиков и Борис Бонев

Негови конкуренти бяха Методи Лалов от "Демократична България" и Милка Христова от БСП. Борислав Игнатов от "Демократична България", проф. Иво Петров ГЕРБ-СДС и Милка Христова (БСП) бяха избрани за зам.-председатели на съвета.

Разпределение на силите

В новият общински съвет на София най-голяма е групата на ГЕРБ/СДС - 27 съветници. БСП разполагат с 15, "Демократична България" - с 12, ВМРО - с 4, "Атака" - с двама представители, а независимият Борис Бонев остава сам заради липсата на изборна листа.

Веселин Калановски, Борислав Игнатов и Методи Лалов от ДБ
Веселин Калановски, Борислав Игнатов и Методи Лалов от ДБ

Очакванията са групата на управляващата партия да няма проблем да състави мнозинство заедно с гласовете на ВМРО, с която ГЕРБ е коалиционен партньор и в правителството. Групите на двете партии имат общо 31 съветници.

Йорданка Фандъкова и новите общински съветници встъпиха в длъжност на фона на обвиненията на подгласничката ѝ Мая Манолова за масови изборни злоупотреби и купени гласове. Преди ден тя и трима кандидати за районни кметове от БСП подадоха жалби за касиране на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG