Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парите, които емигрантите пращат в България, надхвърлиха 1 млрд. евро


Основната част от частните преводи са пари, които емигрантите пращат у дома, според Евростат
Основната част от частните преводи са пари, които емигрантите пращат у дома, според Евростат

За първи път парите, които българските емигранти изпращат у дома, надминаха 1 милиард евро, съобщи Евростат във вторник. Според данните за 2018 г. частните преводи от ЕС към България са в размер на 833 милиона евро, а от страни извън ЕС – 343 милиона евро.

Общият приток на пари от чужбина към България се изчислява на 1.156 милиарда евро, което е с 287 милиона евро повече от предходната година.

През 2017 г. Евростат пресметна, че парите, изпратени от емигрантите са 869 милиона евро. За сравнение общият размер на държавния бюджет за 2018 г. е под 40 милиарда лева, а на влоговете в български банки към декември миналата година е почти 75 милиарда лева.

Това подрежда България на пето място в ЕС по размер на частните трансфери, направени от други държави в Евросъюза. Най-много пари у дома през 2018 г. връщат португалците – 3 млрд. евро, следвани от румънците с 2.7 милиарда, поляците – 2.5 милиарда и хърватите – 1.3 милиарда евро.

От новите страни членки само в Чехия повече частни средства излизат навън, отколкото влизат в страната. Словакия е най-близо до нея с едва 1 млн. евро, внесени в националното парично обръщение отвън.

Европейската статистическа агенция посочва, че основните държави, от които се изпращат пари са Франция, Германия, Великобритания и Италия, където са и най-големите струпвания на чуждестранни работници в ЕС.

Извън европейските държави, най-много частни преводи от Европа отиват към Африка – общо 45 на сто, следвани от трансфери към европейски държави, които не са членки на ЕС – 15%. Общо от ЕС към страни, извън общността през 2018 г. са излезли 35.6 милиарда евро, с 3 милиарда повече от миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG